Proste przepisy wegetariańskie

Omlet z ciecierzycy

Omlet z ciecierzycy to prawdziwe zbawienie dla osób unikających pszenicy i bezglutenowców. Robi się go super-szybko, jest smaczny, pożywny i spokojnie zastępuje chleb, gdyż możemy go potraktować jak dużą kanapkę.

Omlet z ciecierzycy

Omlet z ciecierzycy - potrzebne składniki

mąka z ciecierzycy (ok. 70g, 3-4 czubate łyżki)

woda (ok. 35g, 4 płaskie łyżki)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz (opcjonalnie)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)

oliwa lub ulubiony olej

dodatki jak na kanapkę

Omlet z ciecierzycy - jak zrobić?

1 Proporcje na 1 placko-omleta wielkości małego talerza.

2 Do miseczki wsypujemy mąkę i rozrabiamy ją z wodą tak, żeby uzyskać konsystencję masła orzechowego lub bardziej rzadką.

3 Na patelni roztapiamy niewielką ilość tłuszczu (trochę więcej niż na naleśniki) i wykładamy masę ciecierzycową formując z niej płaski omlet.

4 Smażymy z obydwu stron do lekkiego podprażenia.

5 Wykładamy na talerz, polewamy oliwą i dajemy ulubione dodatki do kanapek na górę (ulubiona pasta np. słonecznikowa czy migdałowa, pomidory, ogórki, papryka, porwana sałata, szczypiorek itp).

Uwagi i wariacje

  • Oczywiście nie ma problemu żeby zrobić większy placek lub kilka małych, trzeba tylko pilnować proporcji mąki do wody. Na start proponuję 2:1. Zwiększenie ilości wody może polepszyć smak, ale mogą być małe problemy z odwracaniem.
  • Do rozrobionej masy można zetrzeć lub drobno wkroić ulubione warzywo, np. cebulę czy marchewkę. Można też dosypać siemienia lnianego, nasion chia, nasion słonecznika, zmielonych orzechów lub innych, drobnych dodatków.
  • Aby bez problemu usmażyć omlet na niewielkiej ilości tłuszczu (najlepiej kokosowego), bardzo przydatna będzie naprawdę nieprzywierająca patelnia. Nam się udaje smażyć na łyżeczce tłuszczu na patelni ceramicznej i nic nie przywiera.
  • Część mąki z ciecierzycy można zastąpić mąką ryżową, jaglaną czy gryczaną.
  • Mąka z ciecierzycy jest stosunkowo droga, ale jednoczenie bardzo wartościowa, pożywna i bezpieczna. Jeden taki omlet może nas kosztować ok 1.50zł (licząc samą mąkę).
  • Jeśli ciasto nam się bardzo lepi (może to zależeć od producenta mąki ciecierzycowej i ilości wody) to najłatwiej zrobić trochę grubszy omlet, podpiec go z jednej strony, a zaraz po odwróceniu mocno rozpłaszczyć go łopatką.
  • Jeśli damy sporo mąki w stosunku do wody wyjdzie nam twardawy placzuszek, który już zupełnie można użyć jak kromki chleba. Łącznie z tym, że można go później odgrzać w tosterze.

Inne nazwy

  • Placek ciecierzycowy

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; bezmleczna; niskocukrowa; wegańskie;

1 comment

  1. […] się sprawdza zarówno na zimno jak i na ciepło, i można przygotować tego większe ilości, są bezglutenowe placki lub klasyczne naleśniki. Można je zabrać do pracy, zjeść na śniadanie/obiad/kolację czy też […]

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *