Proste przepisy wegetariańskie

Pasta z groszku

Bardzo prosta i jednocześnie pożywna pasta bazująca na groszku. Może posmakować nawet tym, którzy za nim zwykle nie przepadają.

Pasta z groszku - potrzebne składniki

puszka groszku konserwowego

czosnek

oliwa z oliwek

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

Pasta z groszku - jak zrobić?

1 Otwieramy lekko puszkę z groszkiem i odlewamy zalewę przytrzymując sobie groszek wieczkiem.

2 Następnie do miseczki wyciskamy 2-3 ząbki czosnku, wlewamy 2-4 łyżki oliwy i dorzucamy odsączony groszek. Dosalamy dla smaku.

3 Teraz pozostaje wszystko ze sobą wymieszać przez rozgniatanie widelcem lub mielenie blenderem. I gotowe.

Uwagi i wariacje

  • Ilość czosnku, oliwy, soli czy kwestia dodatkowych przypraw jest tutaj sprawą zupełnie indywidualną. Nie za bardzo da się tę pastę popsuć. Jedynie dając za mało soli i czosnku może wyjść zbyt nudna.
  • Pasta nadaje się samodzielnie na kanapki (z masłem lub bez), jak też jako „podkładka” pod inne warzywa jak ogórek kiszony, pomidory czy papryka.
  • Najlepiej zrobić sobie od razu większą porcję, np. z 2 puszek, przełożyć do czystego słoika i schować w lodówce. Pasta powinna się dobrze przechować parę dni.

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; bezmleczna; niskocukrowa; wegańskie;

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *