Proste przepisy wegetariańskie

Pasztet ciecierzycowo-ogórkowy

Prosty przepis na przygotowanie oryginalnego smarowidła do kanapek, które pozwoli nam się porządnie najeść. :)

Pasztet ciecierzycowo-ogórkowy - potrzebne składniki

ciecierzyca

ogórki kiszone/kwaszone

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

Pasztet ciecierzycowo-ogórkowy - jak zrobić?

1 Przygotowanie pasztetu z ciecierzycy i ogórków kiszonych jest bardzo proste, choć trochę trwa. Ciecierzycę namaczamy na parę godzin, a najlepiej na całą noc, a następnie gotujemy do miękkości.

2 Odcedzamy i przynajmniej lekko przestudzamy.

3 Do ciecierzycy dorzucamy pokrojone ogórki (ilość wedle uznania), przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie mielimy za pomocą blendera ręcznego, robota kuchennego lub maszynki do mięsa.

4 Pasztet jest od razu gotowy do smarowania.

Uwagi i wariacje

  • Z przyprawami można poeksperymentować np. upodabniając pasztet do hummusu poprzez dodanie oliwy, soku z cytryny czy wyciśniętego czosnku.
  • Do kanapek z pasztetem ciecierzycowym polecamy samodzielnie przygotowane masło.

Inne nazwy

  • Pasztet z ciecierzycy
  • Pasta z ciecierzycy i ogórków

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; bezmleczna; niskocukrowa; wegańskie;

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *