Proste przepisy wegetariańskie

Pieczone pierogi

Pierogi w najsmaczniejszej, naszym zdaniem, postaci. Przygotowanie jest dość czasochłonne, jednak efekt końcowy na pewno to rekompensuje. Pieczone pierogi idealnie pasują też na święta.

Pieczone pierogi - potrzebne składniki

Ciasto na pierogi

0.5kg mąki

śmietana 18% 200ml

margaryna do pieczenia (cała)

jajko (opcjonalnie, do smarowania)

Farsz do wyboru: kapusta z grzybami

kapusta świeża lub kiszona

pieczarki lub grzyby suszone

cebula

majeranek

pieprz

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

Farsz dp wyboru: szpinak z cebulą

szpinak mrożony lub świeży

cebula

czosnek (opcjonalnie)

gałka muszkatołowa

pieprz

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

Pieczone pierogi - jak zrobić?

1 W przygotowaniu ciasta nie ma dużej filozofii: mąkę, śmietanę i margarynę porządnie i sprawnie (żeby margaryna się nie roztopiła) wyrabiamy ze sobą, aż ciasto uzyska konsystencję pozwalającą na rozwałkowanie go. Jest za to trochę zabawy z samym lepieniem.

2 Dzielimy ciasto na 2-3 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy do grubości około 2 mm i wycinamy z niego możliwie dużo kół, np. za pomocą szklanki. Ciasto które zostanie łączymy z oczekującymi częściami. Na środek okrągłych kawałków wykładamy farsz (mniej więcej 1 łyżeczka, gdy wycinaliśmy zwykłą szklanką) uważając, żeby nie pobrudzić jego krawędzi. Następnie zamykamy pieroga i dociskamy końcówkę palcami robiąc małą falę. Opcjonalnie możemy dognieść zamknięcie zębami widelca, ale uważając żeby nie przedziurawić ciasta.

3 Pierogi wykładamy na blachę np. na papier do pieczenia. W miseczce rozbełtujemy surowe jajko. Za pomocą pędzelka silikonowego lub nawet widelcem smarujemy delikatnie pierogi aby nadać im szklisty, ładny wygląd.

4 Wkładamy do piekarnika o temperaturze 180-200° na około 15 min i pieczemy aż uzyskają złoty kolor.

Farsz z kapusty i grzybów

5 Możemy właściwie zastosować dowolną kombinację kapusty kiszonej lub świeżej z grzybami suszonymi lub pieczarkami.

6 Kapusta świeża: obieramy zewnętrzne liście, szatkujemy na drobno i gotujemy (około 15min)  w osolonej wodzie do miękkości, po czym porządnie odsączamy i odstawiamy do wychłodzenia.

7 Kapusta kiszona: lekko płuczemy pod bieżąca wodą. Następnie gotujemy w nieosolonej wodzie od 30 minut do nawet 2 godzin, zależy jak bardzo kapusta jest kwaśna (i jak bardzo ten smak lubimy :)). Następnie odcedzamy, dobrze odsączamy, czekamy aż trochę przestygnie i kroimy, żeby nie było zbyt długich nitek.

8 Pieczarki: myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy wraz pokrojoną cebulą do miękkości. Nie zapominamy posolić.

9 Grzyby suszone: gotujemy około 2 godzin aż zmiękną. Następnie je drobno szatkujemy, mielimy maszynką do mięsa lub traktujemy blenderem.

10 Cebule kroimy w niewielką kostkę, solimy i podsmażamy na patelni (gdy stosujemy pieczarki, można smażyć razem z nimi). W tym momencie mieszamy ze sobą kapustę, grzyby i cebulę. Możemy doprawić majerankiem, pieprzem i ewentualnie dosalamy (najlepiej próbować).

Farsz szpinakowy

11 Cebulę kroimy w drobną kostkę.

12 Jeśli używamy świeżego szpinaku to myjemy go i szatkujemy na drobno. Mrożonego możemy użyć od razu.

13 Nastawiamy tłuszcz na patelni i podsmażamy cebulę ze szpinakiem i przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i opcjonalnie wyciśniętym czosnkiem.

14 Gdy wszystko jest miękkie i niezbyt wodniste farsz jest gotowy. Odstawiamy go tylko do lekkiego przestudzenia.

Uwagi i wariacje

  • Pierogi bardzo dobrze smakują same, a z farszem z kapusty i grzybów można podawać je z barszczykiem czerwonym.
  • Podczas wałkowania możemy wałek posypać mąką aby zminimalizować przywieranie ciasta.
  • Ciasto po wyrobieniu można włożyć do lodówki na kilkanaście minut, żeby było mniej problemów z wałkowaniem. Chociaż nam to nie robi dużej różnicy — być może zależne jest to od danej margaryny (my najczęściej stosujemy Kasię albo Palmę).
  • Przy pierwszym lepieniu pierogów najlepiej skorzystać z pomocy kogoś doświadczonego. :)
  • Nadmiar farszu z kapusty i grzybów możemy sobie zamrozić i użyć później przykładowo do krokietów.
  • Do farszu szpinakowego można zetrzeć trochę żółtego sera.
  • W wersji z kapustą i grzybami starajmy się nie zjeść kilkunastu pierogów pod rząd, gdyż można dostać zgagi (my się niestety często zapominamy :)).
  • Pierogi bardzo dobrze smakują również na drugi dzień.
  • Z podanych proporcji powinno wyjść około 40 pierogów.

Inne nazwy

  • Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
  • Pierogi pieczone ze szpinakiem

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
niskocukrowa;

1 comment

  1. Anna napisał(a):

    Można użyć masła zamiast margaryny? Czy jest wówczas różnica w ilości?

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *