Proste przepisy wegetariańskie

Pizza smażona, zwana również błyskawiczną

Smażona wariacja na temat pizzy – bez wyrastania i wyrabiania. Najlepsza z dużą ilością warzyw.

Pizza smażona, zwana również błyskawiczną - potrzebne składniki

mąka ziemniaczana (standardowo 3 łyżki)

mąka pszenna (3x tyle co ziemniaczanej)

jajka (standardowo 2, najlepiej ekologiczne)

letnia woda (tyle, żeby ciasto było gęstawe, ale lejące się, zwykle około 1 szklanki)

marchew starta na grube wiórki

cebula pokrojona w kostkę

pieczarki pokrojone w kostkę lub małe plasterki

czerwona fasola z puszki (opcjonalnie)

starty żółty ser

olej kokosowy (ew. rzepakowy) do smażenia

papryka słodka mielona

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

Pizza smażona, zwana również błyskawiczną - jak zrobić?

1 Podstawę ciastową robi się bardzo prosto mieszając łyżką obydwie mąki, rozbite jajka i wodę. Standardowe proporcje są dość dobre, jednak polecamy mieszanie „na czuja”, tak aby ciasto było gęstawe, bardziej niż naleśnikowe, podobne do tego na racuchy.

2 W dodatkach celowo nie podaliśmy ilości, ponieważ uważamy, że warto kierować się własnym smakiem i „widzimisiem”. My lubimy dać duuużo warzyw i trochę sera (ale żeby się jeszcze siebie trzymało).

3 Całość przyprawiamy (właściwie tylko sól jest obowiązkowa) i wylewamy na rozgrzaną patelnię, tak na grubość około 1-1,5cm. Przy standardowych ilościach powinno starczyć na mniej więcej 3 duże placki (takie na całą patelnię). Do odwrócenia przyda się łopatka albo dwie. Ale można spokojnie usmażyć mniejsze placuszki.

4 W przeciwieństwie do prawdziwej pizzy bardzo dobrze smakuje z ketchupem, ale sos czosnkowy również jest dobrym dodatkiem.

Pizza smażona

Uwagi i wariacje

  • Żeby nieco polepszyć walory zdrowotne, można część mąki pszennej wymienić na pszenną razową lub orkiszową.
  • Zamiast okrągłego „naleśnika” można upiec mniejsze placuszki (mogą być wtedy nawet trochę grubsze). Łatwiej się odwraca i nie trzeba kroić, chociaż wtedy z pizzą to już ma niewiele wspólnego. :)
  • Z warzywami można dużo kombinować. Ze sprawdzonych rzeczy pasuje jeszcze brokuł. Za to kukurydza już jakoś nie bardzo.
  • Dla oszczędzenia czasu (a zimową porą i pieniędzy) można użyć warzyw mrożonych z torebki. Nie jest złe, ale ze świeżych zawsze lepsze.
  • Zamiast ścierać ser do ciasta, można po pierwszym odwróceniu ułożyć na pizzy cienkie plastry, tak aby się na niej roztopiły. Lub też po prostu posypać startym serem.
  • Niewykorzystane ciasto można przechować w lodówce, by usmażyć też małe co nieco następnego dnia.

Inne nazwy

  • Pizza błyskawiczna
  • Pizza z patelni

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
niskocukrowa;

1 comment

  1. caperucita napisał(a):

    Typowe sosy do pizzy nie pasują, bo to nie jest pizza, tylko fajne placuszki. :)

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *