Proste przepisy wegetariańskie

Pizza

Z kilku wypróbowanych przepisów na pizzę ten okazał się być najprostszy a pizza wg niego przygotowana najsmaczniejsza. Zamrażanie nadmiarowego ciasta upraszcza sprawę jeszcze bardziej.

Pizza - potrzebne składniki

Ciasto

1 kg mąki pszennej

0.5l letniej wody

20g drożdży

1.5 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego)

1.5 łyżeczki soli

3-4 łyżki oliwy

Sos

250 ml przecieru pomidorowego

1 łyżka koncentratu pomidorowego

zioła prowansalskie lub bazylia, oregano i majeranek

2 łyżki oliwy

1-2 wyciśnięte ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

Dowolne dodatki

ser żółty

mozzarella

cebula

oliwki

pieczarki

cukinia

fasola czerwona

i inne

Pizza - jak zrobić?

Ciasto

1 Drożdże rozrabiamy z cukrem do płynnej konsystencji. Dolewamy wodę, dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto dopóki nie będzie dobrze odchodzić od rąk (jeśli mamy robota kuchennego można wyrabianie ciasta rozpocząć w nim, dosypując powoli mąkę, dopóki starczy mu mocy).

2 Dolewamy oliwę, dosalamy i wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej pół godziny.

Sos

3 W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki i właściwie gotowe. Proporcje są tutaj tylko propozycją, można je modyfikować wedle uznania. Przyprawy to kwestia smaku, im więcej koncentratu tym sos będzie bardziej gęsty (i kwaskowo-pomidorowy).

Pizza

4 Piekarnik rozgrzewamy do ok. 220°.

5 Ciasto dzielimy na porcje (w naszym przypadku na 6 części, gdzie z każdej wychodzi pizza o średnicy ok. 30 cm). Dany kawałek rozwałkowujemy bardzo płasko (najlepiej 2-3mm), lekko podsypując mąką. Wałkować możemy od razu na papierze do pieczenia (takim słabo przylepiającym się).

6 Następnie lekko zawijamy brzeg ciasta i rozsmarowujemy sos (nam sos zrobiony z 250 ml przecieru starcza na 2 pizze).

7 Na górę dajemy dowolne dodatki (więcej o dodatkach poniżej). Nasza wersja minimum to starty żółty ser, plasterki mozzarelli i cebula lub oliwki. Wkładamy pizzę do rozgrzanego  piekarnika. W naszym piecze się ona około 12 min w 220° (grzałki góra-dół, bez termoobiegu).

Przygotowanie dodatków do pizzy

  • Ser żółty — trzemy lub kroimy w cienkie plastry.
  • Mozzarella — kroimy w plastry.
  • Cebula — obieramy, przekrajmy na pół a następnie połówki kroimy w cienkie łódeczki, które później prószymy solą i mieszamy w odrobinie oliwy lub oleju.
  • Oliwki — kroimy dowolnie.
  • Pieczarki — kroimy w plasterki i lekko oprószamy solą.
  • Cukinia — kroimy w cienkie plastry, możemy oprószyć solą i lekko wymieszać w odrobinie tłuszczu.
  • Fasola czerwona — wyjmujemy z puszki, odsączamy i kroimy na połówki (można też zostawić w całości).
  • Jajka — rozbijamy surowe na środku pizzy (jak sadzone). Trzeba je przypilnować, żeby się w piekarniku ścięło.
  • Bakłażan — kroimy w cienkie plastry, koniecznie solimy i czekamy aż puszczą odrobinę soku (ok. 15 min), który następnie trzeba wytrzeć ręcznikiem papierowym.
  • Pomidory — kroimy w cienkie plastry, pozbywamy się gniazd nasiennych, możemy oprószyć solą.
  • Papryka (dowolnego koloru) — kroimy w kostkę.

Uwagi i wariacje

  • Pizzę można podać z sosem czosnkowym.
  • Trzeba uważać, żeby nie dać za dużo oliwy do ciasta. Może to spowodować, że skórka będzie bardzo twarda.
  • Niewykorzystane kawałki ciasta zamrażamy, dzięki czemu następnym razem będziemy mieli sporo mniej roboty.
  • Podobno pizza wychodzi lepsza i piecze się szybciej na kamieniu do pieczenia, ale niestety nie mieliśmy okazji tego wypróbować.

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
niskocukrowa;

2 komentarze

  1. Loony napisał(a):

    Nie wiem czy wiesz ale sery żółte, mozzarella, bundz, oscypek, sery pleśniowe itd. to tzw. ser podpuszczkowe, a podpuszczka to nic innego jak substancja tworząca się w naszych żołądkach. U nas do 3 roku życia wytwarzana aby ścinać mleko matki, a do serów pobierana z żołądków cieląt, świnek itd. ,,Istnieją także podpuszczki pochodzenia roślinnego – w niektórych sokach i tkankach roślin i grzybów. W dawnych czasach mleko ścinane było także za pomocą soku figowego. Obecnie w użyciu znajdują się również substytuty podpuszczki zwierzęcej, stworzone na potrzeby wegetarian” ale trudno jest je dostać, a co dopiero znaleźć ser z nią. Dlatego uświadamiam, że sery dostępne w supermarketach, sklepach prywatnych itd. na pewno nie będą przeznaczone dla vege.

  2. Smakosz napisał(a):

    Probowalem wielokrotnie robic pizze w domu. Z roznych przepisow, takze niby wg tych, ktore sa ‚prawdziwe’, z prawdziwych restauracji, takze wloskich. Jednak zawsze czegos brakowalo. Wg mnie – nie da sie stworzyc takiej pizzy, jaka mozna zjesc w prawdziwej, wloskiej restauracji.

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *