Proste przepisy wegetariańskie

Placuszki owsiane

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; niskocukrowa;

Szybki sposób na zdrowe i pożywne śniadanie

Placuszki owsiane - potrzebne składniki

płatki owsiane

jajko (najlepiej ekologiczne)

serek wiejski

ser żółty

oliwki (opcjonalnie)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

Placuszki owsiane - jak zrobić?

1 Płatki owsiane (4-5 łyżek) wsypujemy do miski, wbijamy jajko i mieszamy, powinniśmy uzyskać dość gęstą masę.

2 Dodajemy 1-2 łyżki serka wiejskiego, pokrojony w drobną kostkę lub starty na grubych oczkach ser żółty oraz posiekane oliwki.

3 Doprawiamy solą i wszytko dokładnie jeszcze raz mieszamy. Mniejsze lub większe placki smażymy z obydwu stron na niewielkiej ilości tłuszczu.

Uwagi i wariacje

  • Oliwki to nasz standardowy dodatek. Jednak placuszki bez nich stanowią podstawę, z którą można eksperymentować. Może dodając paprykę albo pieczarki?
  • Placuszki można próbować z różnymi sosami, np. czosnkowym lub ketchupem.
  • Jest to jedna z najszybszych i najbardziej pożywnych potraw wegetariańskich jakie znamy. :-)
  • Obok płatków owsianych można użyć płatków jęczmiennych.

Inne nazwy

  • Placki owsiane
  • Placuszki z płatków owsianych

7 komentarzy

  1. Sara napisał(a):

    Niestety nie polecam. Zrobiłam wszystko według przepisu- przyklejają się do patelni, nie ma mowy o smażeniu z obu stron. Musiałam skrobać je z patelni, i oczywiście kształtu placuszków nie było…

    • Magda napisał(a):

      Jak masz problem z rozpadaniem się to użyj płatków błyskawicznych, bardziej skleją placuszki, a kwestia przywierania to temperatura i patelnia:) Siemienia daję łyżeczkę płaską.

  2. jami napisał(a):

    Sporo może zależeć od patelni. Może warto spróbować dać więcej tłuszczu do smażenia a żółtego sera użyć naprawdę niewiele?

  3. Magda napisał(a):

    Pyszności! Ja dodaje jeszcze siemię lniane i suszone pomidory:) Na teflonie nawet z odrobiną tłuszczu nie przywiera.

  4. aenka napisał(a):

    Wlasnie robilam, nie jest to moze wielkie wow, ale calkiem smaczne, jak sie dobrze doprawi, a przede wszystkim zdrowe. Ja dodalam oliwki, cebulke i siemie, nakladalam mala lyzeczka, wtedy sie nie rozpadaja

  5. aenka napisał(a):

    a i cukinie :)

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *