Proste przepisy wegetariańskie

Rosół marchewkowy

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bezmleczna; niskocukrowa; wegańskie;

Szybki przepis na gorący rosołek z dużą ilością marchewki. Świetny sposób na rozgrzanie lub na kilkunastominutowy posiłek.

Rosół marchewkowy - potrzebne składniki

makaron nitki (lub inny cienki)

kostka rosołowa warzywna (nalepiej domowa lub ekologiczna)

marchew

pieprz (opcjonalnie)

Rosół marchewkowy - jak zrobić?

1 Sporą ilość marchwi (w stosunku do typowego rosołu) myjemy, obieramy i kroimy w talarki lub półksiężyce. Nastawiamy wodę do gotowania, chociaż tutaj są dwie szkoły: makaron można gotować osobno lub od razu w rosole. Polecamy przetestować obydwie, gdyż jest pewna różnica w smaku.

2 Do wody najpierw wrzucamy marchew, gdyż ona potrzebuje najwięcej czasu aby zmięknąć. Następnie dodajemy kostkę rosołową oraz makaron (do tego samego lub osobnego garnka).

3 Gdy makaron i marchew są miękkie, rosołek jest gotowy. Na koniec możemy doprawić pieprzem, odrobiną oliwy a na talerzu przyozdobić natką pietruszki.

Uwagi i wariacje

  • Do tej potrawy polecamy tzw. makaron jajeczny, chociaż jest to oczywiście kwestia preferencji.
  • Dzięki sporej ilości marchwi rosołek ma specyficzny słodkawy posmak. Jeśli nie przepadacie za klasycznym rosołem, ten może wam i tak posmakować.
  • Danie nie należy do jakichś super zdrowych, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi. Szczególnie gdy naprawdę nie chce nam się gotować, ponieważ przygotowanie jest zarówno szybkie jak i banalne.
  • Taki marchewkowy rosołek to również dobry sposób na szybkie rozgrzanie organizmu.
  • Dodając koncentratu pomidorowego, możemy szybko przerobić rosół na pomidorówkę.

Inne nazwy

  • Rosołek z marchewką

Masz jakieś pytania, uwagi lub chcesz się pochwalić jak wyszło? Napisz o tym w komentarzu! :)

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *