Proste przepisy wegetariańskie

Sałatka z buraków, orzechów i żurawiny

Czerwona sałatka z niedocenianych buraków. Bardzo zdrowa, równie smaczna i bogata w żelazo.

Sałatka z buraków, orzechów i żurawiny - potrzebne składniki

buraki (raczej małe)

orzeszki ziemne niesolone lub inne

żurawina suszona

majonez

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

oliwa z oliwek

cytryna (opcjoanlanie)

Sałatka z buraków, orzechów i żurawiny - jak zrobić?

1 Nastawiamy piekarnik na 180°. Buraki obcinamy z obydwu stron, a większe dodatkowo kroimy na pół. Wykładamy je na brytfannę na folię aluminiową i kropimy oliwą oraz solimy. Zawijamy wszystkie na raz w folię dokładnie z każdej strony i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 40 min.

2 Gdy już będą miękkie, odstawiamy do wystudzenia, po czym obieramy i kroimy w raczej niedużą kostkę. Orzeszki ziemne siekamy na desce używają sporego noża i dodajemy do buraków.

3 Żurawinę możemy dodać w całości lub też trochę posiekać. Następnie doprawiamy majonezem (około 1 łyżki na 3-4 buraczki), solimy, pieprzymy i możemy wkropić trochę soku z cytryny. Mieszamy wszystko dokładnie i gotowe.

Uwagi i wariacje

  • Sałatka jest dobra zarówno gdy buraki są jeszcze ciepłe lub też zupełnie na zimno.
  • Zamiast orzechów ziemnych, można użyć laskowych albo włoskich.
  • Teoretycznie podczas pieczenia powinniśmy zawijać każdego buraka osobno w folię, ale mi się nie chce bawić. :)
  • Sałatka jest dobra również na drugi dzień. Po dwóch dniach już się robi dziwna.

Inne nazwy

  • Sałatka buraczana z orzechami i żurawiną

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; niskocukrowa;

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *