Proste przepisy wegetariańskie

Sałatka porowo-jajeczna

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; bezmleczna; niskocukrowa;

Pyszna i pożywna sałatka z porów, ogórków kiszonych, żółtego sera i jajek na twardo.

Sałatka porowo-jajeczna - potrzebne składniki

por (2 średnie)

jajka, najlepiej ekologiczne (4 sztuki)

ogórki kiszone (3-4 sztuki)

żółty ser (50-100g)

majonez (3-5 łyżek)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

Sałatka porowo-jajeczna - jak zrobić?

1 Pora myjemy i kroimy w dość cienkie paski, które następnie wrzucamy do jakiegoś naczynia. Żeby por nie był zbyt ostry solimy go, mieszamy i odstawiamy na jakieś 30 minut.

2 W tym czasie gotujemy jajka na twardo, które po ostudzeniu i obraniu kroimy w kostkę. Żółty ser ścieramy na średnich oczkach. Ogórki kiszone kroimy, tak jak jajka, w kostkę.

3 Możemy teraz wrócić do posiekanego pora, którego wyciskamy rękami a powstałą wodę odlewamy. Teraz możemy połączyć wszystkie składniki, dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem i gotowe.

Uwagi i wariacje

  • Pora można umyć już posiekanego, ponieważ czasami może się zapodziać trochę ziemi pomiędzy warstwami.
  • Podane proporcje to tylko propozycja, można je zmieniać właściwe dowolnie. My następnym razem planujemy wypróbować wersję z dużą ilością ogórków.

1 komentarz

  1. Pawel napisał(a):

    Salatka super, wlasnie zjadlem, nie myslalem, że moze to byc tak proste. Chyba najszybsza salatka! :) Dzieki za przepis.

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *