Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

Klasyczna sałatka warzywna z nieco pozmienianym składnikami.

Potrzebne składniki

  • ogórki kiszone (dużo)
  • marchew
  • ziemniaki
  • jabłka
  • jajka
  • pietruszka (opcjonalnie)
  • groszek z puszki (opcjonalnie)
  • sól
  • majonez (tutaj polecamy Kielecki)

Przepis podstawowy

Ziemniaki, marchew i pietruszkę gotujemy do miękkości (można razem). Jajka gotujemy na twardo. Jabłka obieramy ze skórki. Wszystkie te składniki oraz ogórki kiszone kroimy w niedużą kostkę. Ogórków proponujemy wkroić całkiem dużo, dzięki czemu sałatka będzie bardzo „rześka”. Opcjonalnie wsypujemy groszek z puszki. Mieszamy z majonezem tak,  żeby wszystkie składniki były przynajmniej trochę oblepione. Dosalamy do smaku, możemy też odrobinę popieprzyć.

Podawać można same lub z pieczywem. Można też nakładać na kanapki.

Uwagi i wariacje

  • Groszek konserwowy jest tutaj klasycznym składnikiem, my jednak go nie polecamy (no chyba, że ktoś jest wielbicielem). Sałatka robi się z nim bardziej „ciapowata” i sucha.
  • Ziemniaki, marchew i pietruszkę można gotować obrane jak i w skórkach (tylko umyte). W teorii podczas gotowania ze skórką zachowuje się więcej witamin, jednak późniejsze obieranie będzie bardziej problematyczne.
  • Majonez Kielecki jest ostrzejszy niż pozostałe, dlatego naszym zdaniem tutaj pasuje dużo lepiej od innych.
  • Jabłka lepiej wybrać kwaskowe niż słodkie, chociaż nie jest to bardzo ważne.
  • Jeśli przygotowujemy sałatkę z wyprzedzeniem, można odłożyć mieszanie z majonezem na później. Powinno to wydłużyć żywotność sałatki.

Inne nazwy

  • Sałatka jarzynowa