Proste przepisy wegetariańskie

Sałatka z jajek i rzodkiewki w śmietanie

Prosta, szybka i zdrowa sałatka wiosenna

Sałatka z jajek i rzodkiewki w śmietanie - potrzebne składniki

jajka (najlepiej ekologiczne)

rzodkiewki

koperek

śmietana 12-18%

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

Sałatka z jajek i rzodkiewki w śmietanie - jak zrobić?

1 Jajka gotujemy na twardo, a po ostudzeniu obieramy i kroimy w dość drobną kostkę.

2 Rzodkiewki myjemy i kroimy w talarki lub pół-księżyce (zależnie od ich wielkości).

3 Koperek przepłukujemy, grube łodygi odrywamy i wyrzucamy, resztę szatkujemy drobno.

4 Całość wrzucamy do jednej miseczki, zalewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Po wymieszaniu zjadamy.

Uwagi i wariacje

  • W wersji dla bardzo leniwych można sobie darować koperek.
  • Koperek można również zastąpić szczypiorkiem.
  • Koperek lub szczypiorek można również wykorzystać do udekorowania sałatki.

Inne nazwy

  • Sałatka jajeczno-rzodkiewkowa

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; niskocukrowa;

1 comment

  1. Emi napisał(a):

    Zrobiłam dziisaj na śniadanie, wyszło genialne! POLECAM, wykonanie bardzo szybkie a sałatka pyszna, mniam mniam !

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *