Proste przepisy wegetariańskie

Ser smażony

Pożywne i chrupiące kotlety z sera żółtego bardzo popularne u naszych południowych sąsiadów

Ser smażony - potrzebne składniki

żółty ser (np. edamski)

jajka (najlepiej ekologiczne)

bułka tarta (ew. mielone płatki lub inna panierka)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy)

Ser smażony - jak zrobić?

1 Ser kroimy na plastry grubości 0.5-1 centymetra (jak kromka chleba, może trochę grubsze). Na talerzu rozbełtujemy jajka, które solimy. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Plastry sera obtaczamy w sumie czterokrotnie: w jajku, w bułce i ponownie w jajku i w bułce, ponieważ panierka musi utrzymać topniejący ser w środku. Po obtoczeniu w bułce można ją lekko poklepać palcami, żeby się lepiej trzymała.

2 Na patelnię wlewamy tyle oleju, żeby zakryć ser przynajmniej do połowy. Kotlety serowe wrzucamy dopiero, gdy olej jest rozgrzany, żeby panierka szybko stwardniała, a ser nie zdążył wypłynąć.

3 Smażony ser jest smaczny tylko na gorąco. Można go polać niewielką ilością żurawiny lub borówki. Najlepiej komponuje się z frytkami, ale można również podać z ziemniakami czy ryżem oraz jakąś surówką.

Uwagi i wariacje

  • Gdy przewidujemy problemy z wycieknięciem sera podczas smażenia, można sobie kotlety przytrzymać widelcem (i ewentualnie czymś jeszcze), aby je obsmażyć je na bokach.
  • W polskich jadłodajniach często smaży się ser camembert (pleśniowy). My osobiście preferujemy zwykłe żółte sery (edamski, liliput, gouda), ponieważ camembert ma lekko słodkawy, niezbyt zachęcający, posmak. Ale to już oczywiście kwestia gustu.

Inne nazwy

  • Kotlety serowe
  • Kotlety z żółtego sera

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; niskocukrowa;

5 komentarzy

  1. nyah pisze:

    Uwielbiam to!

  2. Soda pisze:

    Najlepsze ;)

    Choć ja wyciągam je najpierw na ręczniki papierowe by się odsączyły w miare z oleju, który na nich pozostał, a potem wsadzam na moment do mocno rozgrzanego piekarnika. Wtedy mam pewnośc, że ser dobrze sie roztopił, i będzie pysznie ciągnący się :D

  3. ewq pisze:

    Żurawinę z gruszką najlepiej preferowałabym właśnie z camembert. Natomiast do zwykłego żółtego sera smażonego polegam najzwyklejszą surówkę z rukolą i serem feta (ja dodaję jeszcze winegret).

  4. kisiel pisze:

    szybkie, proste i smaczne!
    Z frytkami :P i pomidorami :P

  5. Pierwszy raz zrobiłam go sama i wyszedł super ;)
    http://www.womanfromforest.blogspot.com

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *