Proste przepisy wegetariańskie

Smażona cebula kryzysowa

Bardzo szybka i tania potrawka z cebuli, która nadaje się do samodzielnego spożycia.

Smażona cebula kryzysowa - potrzebne składniki

cebula (ze 2 na głowę ;))

koncentrat pomidorowy

sól zwykła (do kryzysowej cebuli nie można dać lepszej)

tłuszcz do smażenia byle jaki

Smażona cebula kryzysowa - jak zrobić?

1 Dowolną ilość cebuli kroimy w niewielką kostkę lub paski.

2 Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrajaną cebulę. Dosalamy i podsmażamy do zezłocenia.

3 Gdy cebula będzie już miękka, dodajemy kilka łyżeczek koncentratu i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty i gotowe.

Uwagi i wariacje

  • W czasach kryzysu, cebula z koncentratem może służyć jako szybkie i tanie samodzielne danie. W takim przypadku polecamy chleb z masłem jako dodatek.
  • Cebula kryzysowa może również służyć jako sos do innych potraw, np. do zapiekanych ziemniaków albo różnego rodzaju kotletów (np. gryczanych lub soczewicowych).
  • Porcja składająca się z 0.5 kg cebuli i połowy koncentratu kosztuje nieco powyżej 1 PLN.

 

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; bezmleczna; niskocukrowa; wegańskie;

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *