Proste przepisy wegetariańskie

Soczewica po indyjsku z cebulą

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; bezmleczna; niskocukrowa; wegańskie;

Aromatycznie przyrządzona soczewica z imbirem i kurkumą

Soczewica po indyjsku

Soczewica po indyjsku z cebulą - potrzebne składniki

soczewica czerwona (np. 100g)

cebulka (np. 1 średnia)

szczypiorek (opcjonalnie)

imbir

czosnek (1-2 ząbki)

chilli (przyprawa)

kurkuma

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy)

Soczewica po indyjsku z cebulą - jak zrobić?

1 Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem i zezłacamy, pilnując aby się nie przypaliło. Przyprawiamy kurkumą, imbirem, szczyptą chili i wyciśniętym czosnkiem. Przyprawy te dajemy trochę w nadmiarze, ponieważ mają one jeszcze wypłynąć na smak soczewicy, którą dodamy później.

2 Chwilę podsmażamy i wsypujemy soczewicę. Po wymieszaniu wlewamy wodę, aby lekko zakryło naszą strawę. Dusimy około 20 minut na małym ogniu aż soczewica zmięknie. Na końcu solimy, mieszamy i gotowe. Podane można udekorować liśćmi kolendry lub pietruszki.

3 Soczewica sprawdza się jako danie samodzielne, ale równie dobrze może być częścią większego obiadu. Przykładowo można ją podać z cukinią usmażoną na jajku lub jakimiś kotletami.

Uwagi i wariacje

  • Dość ważne jest, aby nie przesadzić z ilością wody, ponieważ ciężko ją na końcu odparować. Dlatego lepiej jest dolewać brakującą w czasie duszenia, niż wlać „na zapas”.
  • Najważniejszymi przyprawami w tym przepisie jest imbir i kurkuma (oraz standardowo sól), więc od biedy można chili i czosnek pominąć.
  • Potrawa bardzo fajnie pasuje to ugotowanych kawałków kalafiora lub brokuła.
  • Polecamy również przepis na makaron z soczewicą po indyjsku i cukinią.

1 komentarz

  1. K napisał(a):

    Przepyszne !!! Od tygodnia przyrządzam to sobie codziennie i nadal mam ochotę. :)

    Całkiem nieźle komponuje się z tym jakiś ostrzejszy sos pomidorowy/paprykowy.

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *