Sos czosnkowy (ostry lub a la DaGrasso)

Sos czosnkowy (ostry lub a la DaGrasso) - potrzebne składniki

czosnek

majonez

śmietana

cukier (opcjonalnie, ewentualnie ksylitol, erytrol lub stewia)

oregano (opcjonalnie)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

Sos czosnkowy (ostry lub a la DaGrasso) - jak zrobić?

1 Przygotowanie sosu czosnkowego jest proste — mieszamy wyciśnięty czosnek, śmietanę i majonez w takich proporcjach, żeby nam smakowało, próbując co jakiś czas i w razie potrzeby dodając któregoś składnika.

2 – Czosnkiem bardzo zwiększamy intensywność smaku.

3 – Majonezem zagęszczamy i też lekko zaostrzamy.

4 – Śmietaną łagodzimy i sprawiamy, że sos jest bardziej rzadki.

5 Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i dobrze mieszamy.

6 W wersji DaGrasso dodajemy dodatkowo cukru, żeby złagodzić ostrość i także dosypujemy oregano dla ciekawszego aromatu. Także powinno być sporo więcej śmietany niż majonezu, żeby sos by dość rzadki. Polecamy taką wersję!

Uwagi i wariacje

  • Zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego.
  • Z czosnkiem bywa różnie — polski jest zdecydowanie mocniejszy od chińskiego, dlatego sos trzeba po prostu próbować podczas przygotowania.
  • Sos czosnkowy fajnie pasuje do frytek, tostów a nawet pierogów.
  • Dla tych co nie znają – DaGrasso to sieć pizzerii, która kilka lat temu znana była ze smaku swojego sosu czosnkowego.

4 Comments

    1. Tylko, że majonez nie musi być mdły. Np. Kielecki jest bardzo wyrazisty. I ogólnie jest wyraźny w stosunku do śmietany. Zapewne przez ocet i gorczycę w składzie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.