Sos czosnkowy (ostry lub a la DaGrasso) - jak zrobić?
1 Przygotowanie sosu czosnkowego jest proste — mieszamy wyciśnięty czosnek, śmietanę i majonez w takich proporcjach, żeby nam smakowało, próbując co jakiś czas i w razie potrzeby dodając któregoś składnika.
2 – Czosnkiem bardzo zwiększamy intensywność smaku.
3 – Majonezem zagęszczamy i też lekko zaostrzamy.
4 – Śmietaną łagodzimy i sprawiamy, że sos jest bardziej rzadki.
5 Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i dobrze mieszamy.
6 W wersji DaGrasso dodajemy dodatkowo cukru, żeby złagodzić ostrość i także dosypujemy oregano dla ciekawszego aromatu. Także powinno być sporo więcej śmietany niż majonezu, żeby sos by dość rzadki. Polecamy taką wersję!
Uwagi i wariacje
- Zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego.
- Z czosnkiem bywa różnie — polski jest zdecydowanie mocniejszy od chińskiego, dlatego sos trzeba po prostu próbować podczas przygotowania.
- Sos czosnkowy fajnie pasuje do frytek, tostów a nawet pierogów.
- Dla tych co nie znają – DaGrasso to sieć pizzerii, która kilka lat temu znana była ze smaku swojego sosu czosnkowego.
Doskonała strona. Pozdrowionka :)
Świetna strona. Pozdrawiam !
Majonezem zagęszczamy i też lekko zaostrzamy hahahaha kto to pisal? Jak mozna zaostrzyc smak mdlym majonezem?
Tylko, że majonez nie musi być mdły. Np. Kielecki jest bardzo wyrazisty. I ogólnie jest wyraźny w stosunku do śmietany. Zapewne przez ocet i gorczycę w składzie.