Proste przepisy wegetariańskie

Sos koperkowy

Aromatyczny sos z koperku

Sos koperkowy - potrzebne składniki

łyżka masła

pęczek koperku

śmietana

kostka rosołowa warzywna

mąka (2-3 płaskie łyżki)

sól (najlepiej himalajska albo kłodawska)

pieprz

Sos koperkowy - jak zrobić?

1 W szklance rozpuszczamy kostkę bulionową, lub jeśli ktoś woli, gotujemy bulion z warzyw. Zostawiamy do wystudzenia (może być ciepły, ale nie gorący).

2 Koperek szatkujemy na drobno (możemy wcześniej go opłukać i zostawić do przesuszenia — zależnie od tego skąd go mamy).

3 Do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy na wolnym ogniu, wsypujemy mąkę i robimy „białą zasmażkę” (dokładnie rozcieramy składniki i podsmażamy przez minutę, nie dopuszczając do zarumienienia).

4 Do gotowej zasmażki wlewamy przestudzony bulion i intensywnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Możemy regulować gęstość sosu dolewając zimnej wody. Dodajemy poszatkowany koperek i przez chwilę gotujemy. Po zdjęciu z ognia doprawiamy solą i pieprzem, oraz łyżką śmietany. To wszystko, sos koperkowy jest gotowy.

5 Polecamy szczególnie do kotletów brokułowych.

Uwagi i wariacje

  • Sos fajnie pasuje do gotowanych jajek, ziemniaków czy kuskusu.

Inne nazwy

  • Sos śmietanowo-koperkowy

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
niskocukrowa;

24 komentarze

  1. Malwina napisał(a):

    Pyszne !!! pozdrawiam:-)

  2. ANIA napisał(a):

    szybko łatwo i przepysznie polecam ten sosik

  3. Łukasz napisał(a):

    Bardzo dobre! Polecam!

  4. Asia3city napisał(a):

    Bardzo fajny przepis, szybko i smacznie.

  5. Lenusia napisał(a):

    przepYsznyYYYY!!:)

  6. […] robimy według przepisu, z tym że dodajemy 3 łyżki […]

  7. przepismamykropkapl napisał(a):

    Tez robie wedle wlasnego przepisu

  8. castles napisał(a):

    Pretty part of content. I just stumbled upon your website and in
    accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your
    weblog posts. Anyway I will be subscribing in your augment and
    even I fulfillment you access constantly fast.

  9. Lucy napisał(a):

    Zrobiłam dzisiaj,przepyszny.Wreszcie utrafiłam na przepis z idealnymi proporcjami.

  10. Agata napisał(a):

    Super przepis, sos wyszedł przepyszny

  11. angry birds hack ios napisał(a):

    This site was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something that helped me.
    Kudos!

  12. Kasia napisał(a):

    Super przepis,polecam goraco,bardo latwy w przygotowaniu i do tego przepyszny!!!

  13. asik napisał(a):

    Super, przepyszny, dziękuje bardzo :*

  14. Kurka. napisał(a):

    hej hej, bardzo zacny przepis. mnie szczególnie przypasował do piersi z kurczaka gotowanej a potem podsmażonej. Bez tłuszczu :) W drugiej wersji dodałem do w/w około 50 ml soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i smakowało o wiele lepiej. A już szczególny szał nastąpił kiedy podałem rodzince brokuły trzyminutowe z wersją z tej stronki :) Była radość. Normalnie brokuła by nie tknęli :)
    Bardzo dziękuję za przepis.
    MrQ

  15. Krytyk napisał(a):

    Beznadzieja JAKA SMIETANA……

  16. znawca napisał(a):

    kto teraz uzywa kostek rosołowych ludzie opamiętajcei sie co jecie sama chemia w nich.

  17. porady prawne puławy napisał(a):

    Hello, i feel that i noticed you visited my site thus i came to “go back the desire”.I’m trying to find issues to improve
    my web site!I suppose its adequate to make use of some of your ideas!!

  18. Lila napisał(a):

    pyszny…dodałam tylko kilka kropli soku z cytryny ;)

  19. aga napisał(a):

    Super, ale adam od samego poczatku zepsul proporcje. Nie wiem co bedzie dalej… Boje sie. Tyle czekalam na pyszny obiad, a teraz moja przyszlosc stoi pod znakiem zapytania. Co robic? Internetowicze, pomozcie. Zamiast szklanki wody on rozpuscil kostke w wiadrze wody. Nie wiem jak zyc dalej….

  20. Ada napisał(a):

    Jaka dokladnie smietana? 18% moze byc?

  21. Aneta napisał(a):

    Wyszedł idealny połączyłam z ziemniakami i klopsikami.

  22. xenia napisał(a):

    Ja dodaję jeszcze do sosu odrobinę musztardy , nabiera on wtedy wyrazniejszego smaku .

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *