Sos koperkowy

Sos koperkowy

Potrzebne składniki

  • łyżka masła
  • pęczek koperku
  • śmietana
  • kostka rosołowa warzywna
  • mąka (2-3 płaskie łyżki)
  • sól
  • pieprz

Przepis podstawowy

W szklance rozpuszczamy kostkę bulionową, lub jeśli ktoś woli, gotujemy bulion z warzyw. Zostawiamy do wystudzenia (może być ciepły, ale nie gorący).

Koperek szatkujemy na drobno (możemy wcześniej go opłukać i zostawić do przesuszenia — zależnie od tego skąd go mamy).

Do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy na wolnym ogniu, wsypujemy mąkę i robimy „białą zasmażkę” (dokładnie rozcieramy składniki i podsmażamy przez minutę, nie dopuszczając do zarumienienia).

Do gotowej zasmażki wlewamy przestudzony bulion i intensywnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Możemy regulować gęstość sosu dolewając zimnej wody. Dodajemy poszatkowany koperek i przez chwilę gotujemy. Po zdjęciu z ognia doprawiamy solą i pieprzem, oraz łyżką śmietany. To wszystko, sos koperkowy jest gotowy.

Polecamy szczególnie do kotletów brokułowych.

Uwagi i wariacje

  • Sos fajnie pasuje do gotowanych jajek, ziemniaków czy kuskusu.

Inne nazwy

  • Sos śmietanowo-koperkowy