Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy - potrzebne składniki

pieczarki

cebula

woda

masło/olej/oliwa

mąka (typowo pszenna, ale można użyć np. ryżowej)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy)

Sos pieczarkowy - jak zrobić?

1 Pieczarki kroimy w talarki (2-4mm). Jeśli są duże to jeszcze na pół. Cebulę kroimy w małą kostkę. Jedno i drugie oprószamy solą i podsmażamy 3-5 minut na tłuszczu, po czym zalewamy wodą i dusimy przynajmniej 10 minut, żeby smaki się wymieszały.

2 W szklance, w niewielkiej ilości wody rozrabiamy trochę mąki (unikamy tym samym grudek). Następnie wsypujemy ją na patelnię i mieszamy porządnie. Po kilku chwilach duszenia sos powinien zgęstnieć. Po paru minutach nie niedużym ogniu sos jest gotowy.

Uwagi i wariacje

  • Jeśli nie przeszkadza nam to, że sos będzie rzadki, można spróbować zrezygnować z mąki, a zamiast niej dodać gęstej śmietany 12-18%.
  • Do sosu bardzo fajnie pasuje posiekana natka pietruszki.
  • Ciekawy aromat można uzyskać dodając (po wlaniu wody) do duszenia śmietany lub mleka (np. kosztem części wody). Trzeba oczywiście odpowiednio dostosować ilość mącznego „zagęstnika”, żeby nam zupa zamiast sosu nie wyszła.
  • Jeśli zależy nam na przyjemnym jasnym kolorze, trzeba przypilnować, żeby pieczarki się zbytnio nie przysmażyły. W przeciwnym wypadku sos może wyjść szary.
  • Sos fajnie pasuje do kotletów ziemniaczanych, brokułowych, ryżowych jak również do placków ziemniaczanych.

2 Comments

  1. nie trzeba wcalee dodawać mąki, wystarczy woda lub bulion i śmietana, następnie poczekać aż sos się redukuje i voila:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.