Proste przepisy wegetariańskie

Spaghetti z brokułem i orzechami

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; bezmleczna; niskocukrowa; wegańskie;

Spaghetti w pysznej posypce orzechowej zastępującej sos. Oryginalna kompozycja smaków – cebula, brokuł oraz orzechy – stanowi idealną odmianę od makaronów z sosami opartymi o pomidory.

Spaghetti z brokułem i orzechami - potrzebne składniki

makaron spaghetti (zwykły, razowy lub bezglutenowy)

brokuł

oliwa

cebula

czosnek (1 ząbek na małą cebulkę)

orzechy ziemne niesolone

bułka tarta (lub zmielone płatki np. jaglane)

chili (pieprz cayenne)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy lub masło klarowane)

Spaghetti z brokułem i orzechami - jak zrobić?

1 W garnku nastawiamy wodę.

2 Brokuł (lub jego część) myjemy, a następnie rozrywamy lub kroimy na różyczki.

3 Orzechy mielimy blenderem (można też próbować czymś rozgnieść lub zetrzeć, nie potrzeba ich bardzo dużo).

4 Cebulę kroimy w niewielką kostkę.

5 Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy makaron. Gdy do końca gotowania zostanie 5 minut, dorzucamy kawałki brokułów.

6 Po wrzuceniu spaghetti, można zacząć przygotowywać mieszankę orzechową. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulę oraz wyciskamy czosnek. Mieszamy, a gdy się zarumieni dodajemy orzechy, dosypujemy bułkę tartą i szczyptę chili. Powinno być tego tyle, żeby po wymieszaniu całość była lekko wilgotna. Ponownie mieszamy i rozgrzewamy jeszcze parę minut.

7 Ugotowany makaron z brokułami odcedzamy i wrzucamy z powrotem do suchego garnka. Dosypujemy mieszankę z patelni. Na koniec można jeszcze dla aromatu i zdrowia pokropić wszystko oliwą. Po wymieszaniu — potrawa jest gotowa.

8 Proporcji nie podajemy, bo ciężko je jakoś jednoznacznie określić (i później zastosować). Poza tym, mamy nadzieję, ze zdjęcia można co-nieco wywnioskować.

Uwagi i wariacje

  • W oryginalnym przepisie były orzechy włoskie, jednak naszym zdaniem ziemne sprawdzają się dużo lepiej. I jest z nimi mniej zabawy. Chociaż oczywiście można je zamienić na włoski lub inne.
  • Małe ilości orzechów można zmielić blenderem ręcznym w naczyniu z płaskim dnem.
  • Orzechy można też posiekać na desce używając możliwie dużego noża.
  • Jeśli posypka z orzechów i bułki będzie zbyt sucha, możemy dolać oliwy.

4 komentarze

  1. Skowytka napisał(a):

    Pyszności! Przetestowane dziś i na pewno będę wracać :)

  2. sia napisał(a):

    Cieszymy się, że smakowało :)

  3. Tania napisał(a):

    Ile mniej więcej orzechów potrzebnych jest do tego dania (licząc na 2 osoby)?

  4. Joeie napisał(a):

    I dind’t know where to find this info then kaboom it was here.

Odpowiedz na „TaniaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *