Proste przepisy wegetariańskie

Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska to pewien rodzaj bardzo pożywnego omletu i nie należy jej mylić z tortillą meksykańską, czyli płaskim plackiem kukurydzianym. Odwracanie jej podczas smażenia może przysporzyć trochę kłopotów, ale smak to wynagrodzi.

tortilla_hiszpanska_1_1400

Tortilla hiszpańska - potrzebne składniki

jajka (najlepiej ekologiczne)

ziemniaki

cebula

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy)

Tortilla hiszpańska - jak zrobić?

1 Proponowane proporcje na start: 4 średnie ziemniaki i 5 jaj.

2 Ziemniaki kroimy w małą kostkę lub talarki i zaczynamy podsmażać. Cebulę kroimy w drobne piórka i dorzucamy do ziemniaków.

3 Solimy i smażymy do miękkości (można pod przykryciem, będzie szybciej tylko trzeba uważać żeby się nie zaczęły rozlatywać za bardzo). W międzyczasie wbijamy jajka do miski i je roztrzepujemy z solą i pieprzem.

4 Gdy warzywa są miękkie, odlewamy tłuszcz z patelni (jeśli jakiś pozostał) i je przynajmniej trochę przestudzamy. Następnie mieszamy je z jajkami w misce.

5 Rozgrzewamy ponownie patelnię z odrobiną tłuszczu i wlewamy wszystko z powrotem. Smażymy omlet z jednej strony na niezbyt dużym ogniu, żeby góra możliwie mocno się ścięła (można użyć przykrywki).

6 Teraz najtrudniejsza część. Znajdujemy talerz (lub coś innego płaskiego) większy od patelni, nakładamy go na nią (jeśli robimy to pierwszy raz to najlepiej nad zlewem) i odwracamy, aby tortilla wylądowała na talerzu. Następnie zsuwamy omlet z talerza z powrotem na patelnię i dosmażamy drugą stronę. Gotowe.

7 Zjadać można same lub z ketchupem (lub jakimś sosem), niektórym smakuje też na chlebie.

Uwagi i wariacje

  • Oprócz ziemniaków zachęcamy do stosowania innych warzyw, np. pomidorów, cukinii, brokułów czy papryki.
  • Przed smażeniem omletu można patelnię lekko posypać cukrem, żeby mniej przywierało i zrobiła się bardziej chrupiąca „skórka”. Przynajmniej w teorii.
  • Klasycznie tortilla powinna mieć rzadkawy środek — ale co kto lubi i jak komu wyjdzie.
  • Ziemniaki można również usmażyć jak frytki — na głębokim tłuszczu.
  • Problem z odwracaniem tortilli hiszpańskiej można ominąć, gdy posiadamy patelnię z odkręcaną rączką, którą można wkładać do piekarnika. Wtedy po prostu po wstępnym podsmażeniu zapiekamy górę i nie trzeba nic odwracać.

Inne nazwy

  • Omlet z ziemniakami
  • Tortilla española