Tortilla hiszpańska

Przepis podstawowy

  • jajka
  • ziemniaki
  • cebula
  • sól, pieprz
  • oliwa/olej

Tortilla hiszpańska to pewien rodzaj omletu i nie należy jej mylić z tortillą meksykańską, czyli płaskim plackiem kukurydzianym.

Przepis podstawowy

Proponowane proporcje na start: 4 średnie ziemniaki i 5 jaj.

Ziemniaki kroimy w małą kostkę lub talarki i zaczynamy podsmażać na oliwie/oleju. Cebulę kroimy w drobne piórka i dorzucamy do ziemniaków. Solimy i smażymy do miękkości (można pod przykryciem, będzie szybciej tylko trzeba uważać żeby się nie zaczęły rozlatywać za bardzo). W międzyczasie wbijamy jajka do miski i je roztrzepujemy z solą i pieprzem.

Gdy warzywa są miękkie, odlewamy tłuszcz z patelni (jeśli jakiś pozostał) i je przynajmniej trochę przestudzamy. Następnie mieszamy je z jajkami w misce.

Rozgrzewamy ponownie patelnię z odrobiną tłuszczu i wlewamy wszystko z powrotem. Smażymy omlet z jednej strony na niezbyt dużym ogniu, żeby góra możliwie mocno się ścięła (można użyć przykrywki). Teraz najtrudniejsza część. Znajdujemy talerz (lub coś innego płaskiego) większy od patelni, nakładamy go na nią (jeśli robimy to pierwszy raz to najlepiej nad zlewem) i odwracamy, aby tortilla wylądowała na talerzu. Następnie zsuwamy omlet z talerza z powrotem na patelnię i dosmażamy drugą stronę. Gotowe.

Zjadać można same lub z ketchupem (lub jakimś sosem), niektórym smakuje też na chlebie.

Uwagi i wariacje

  • Oprócz ziemniaków zachęcamy do stosowania innych warzyw, np. pomidorów, cukinii, brokułów czy papryki.
  • Przed smażeniem omletu można patelnię lekko posypać cukrem, żeby mniej przywierało i zrobiła się bardziej chrupiąca „skórka”. Przynajmniej w teorii.
  • Klasycznie tortilla powinna mieć rzadkawy środek — ale co kto lubi i jak komu wyjdzie.
  • Ziemniaki można również usmażyć jak frytki — na głębokim tłuszczu.

Inne nazwy

  • Omlet z ziemniakami
  • Tortilla española