Proste przepisy wegetariańskie

Tosty francuskie

Bardziej elegancka wersja chleba na jajku, wciąż bardzo prosta w przygotowaniu.

Tosty francuskie - potrzebne składniki

chleb tostowy

jajka (najlepiej ekologiczne)

mleko (ok. 3 łyżek na 1 jajko)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)

Tosty francuskie - jak zrobić?

1 Do płaskiego naczynia wbijamy jajka i dodajemy mleko zgodnie z proporcjami podanymi w składnikach.

2 Dosalamy i roztrzepujemy wszystko razem.

3 Obtaczamy tosty z obydwu stron w roztrzepanym jajku i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu.

4 Obsmażone na brązowo lekko przestudzamy. Podawać można z dżemem lub innymi przetworami owocowymi (raczej słodkimi).

Uwagi i wariacje

  • Tosty francuskie to potrawa bardzo podobna do chleba na jajku. Dodanie mleka sprawia jednak, że zużywamy mniej jajek a chleb łatwiej się obtacza.
  • Zamiast chleba tostowego można też użyć zwykłego pszennego (jasnego) pieczywa.
  • Mleko może być zastąpione przez śmietanę (ok. 2 łyżek na 1 jajko).
  • Zamiast dżemu można zrobić tosty z serem żółtym lub mozzarellą: po usmażeniu kromki z jednej strony i odwróceniu dokładamy cienki plasterek sera i drugą stronę smażymy na małym ogniu. W takiej wersji jajka z mlekiem można również popieprzyć.

Ten przepis można dostosować do następujących diet:

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *