Proste przepisy wegetariańskie

Tosty szpinakowo-serowe

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
niskocukrowa;

Bardziej zdrowie i pożywne urozmaicenie tradycyjnych tostów serowych

Tosty szpinakowo-serowe - potrzebne składniki

chleb tostowy

ser żółty

szpinak (może być mrożony)

gałka muszkatołowa

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

czosnek (opcjonalnie)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy)

[opiekacz]

Tosty szpinakowo-serowe - jak zrobić?

1 Mrożony szpinak roztapiamy na patelni (jeśli używamy świeżego to trzeba go drobno posiekać). Dusimy przez parę minut w niewielkiej ilości oleju i wody. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Można wcisnąć też trochę czosnku, ewentualnie zetrzeć trochę sera, żeby było bardziej kleiste.

2 Teraz pozostaje już przygotować tosty, smarując jedną kromkę szpinakiem i kładąc na niej plaster sera. Hop do opiekacza i po kilku minutach gotowe.

3 Tosty można konsumować same, ale też bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym.

Uwagi i wariacje

  • W chwili deficytu, można użyć dowolnego pieczywa (niekoniecznie tostowego). Najlepiej smakuje jasne pieczywo bez dodatków, chociaż razowe na pewno będzie bardziej zdrowe.
  • Jeśli nie skusimy się na sos czosnkowy, można szpinak bardziej doprawić wyciśniętym czosnkiem.
  • Szpinaku można przygotować sobie całkiem sporo i później trzymać w lodówce. Będzie pod ręką przez kilka dni.

2 komentarze

  1. ewa napisał(a):

    przepis brzmi bardzo smacznie, wypróbuję na bank

  2. Anna napisał(a):

    Zmodyfikowałam przepis o drobno pokrojone, suszone pomidory, które dodałam do szpinaku. Proste i przepyszne danie. Sos czosnkowy dopełnia całości. Bardzo polecam!

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *