Proste przepisy wegetariańskie

Warzywa duszone

Dobry sposób na wykorzystanie posiadanych warzyw lub szybki posiłek z mrożonki

Warzywa duszone - potrzebne składniki

ziemniaki

cebula

marchew

brokuł (lub kalafior)

pieczarki

papryka czerwona

tłuszcz do podsmażenia (najlepiej olej kokosowy)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska

pieprz

dowolne przyprawy (np. papryka słodka, kurkuma, chili, zioła prowansalskie, majeranek)

Warzywa duszone - jak zrobić?

1 Ziemniaki kroimy w plastry, cebulę w kostkę, marchew na małą kostkę lub grubo ścieramy, brokuła dzielimy na małe różyczki, pieczarki kroimy w talarki, paprykę w kostkę lub krótkie paski.

2 Zaczynamy od podsmażenia w rondlu (jak się zmieści to można na dużej patelni) ziemniaków i marchewki, po kilku minutach dodajemy pieczarki i cebulę. Solimy. Pieczarki powinny puścić wodę, w której całość dusimy do miękkości (w razie potrzeby można dolać tak do połowy warzyw). Jakieś 5-7 min przed końcem dodajemy brokuła i paprykę. Lekko dosalamy ponownie.

3 Całość przyprawiamy mieszanką ziołową, którą robimy przykładowo z ziół prowansalskich / majeranku, bazylii, papryki słodkiej, papryki ostrej, gałki muszkatołowej, odrobiny tymianku lub zupełnie po swojemu.

4 Podajemy same, jako dodatek lub z sosem czosnkowym, który można samemu zrobić z majonezu, śmietany lub jogurtu naturalnego i wyciśniętego czosnku. Przy czym majonezu tak 2-3x więcej niż śmietany. Nie zapomnieć o posoleniu i popieprzeniu.

Uwagi i wariacje

  • Sprawę można bardzo uprościć korzystając z warzyw z mrożonki, co w okresie zimowym nie jest takim złym rozwiązaniem.
  • Jak jest pod ręką, można do warzyw dosypać pokrojonego szczypiorku lub koperku.
  • Bez sosu będzie to potrawa wegańska, ale wtedy proponujemy zwiększyć dawkę ziół.
  • Oczywiście taki wybór warzyw to tylko propozycja. Nie ma przeciwwskazań, żeby np. zastąpić brokuła kalafiorem, cebulę porem, dodać fasolkę szparagową, bób czy pomidora. Co komu przyjdzie do głowy.
  • Papryka nie musi być czerwona, ale z taką najładniej wygląda. :-)
  • Pod koniec duszenia można dodać trochę startego żółtego sera, coby było bardziej pożywne. Tylko wcześniej odlać/odparować wodę, jeśli jakaś pozostała.
  • Do warzyw można dodać też czerwoną soczewicę (na pewno bardziej się najemy), tylko trzeba wtedy pamiętać, że wchłania ona sporo wody, więc trzeba często dolewać, ale też nie przelać, bo zrobi się papka.

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; bezmleczna; niskocukrowa; wegańskie;

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *