Kategorie
Bez pszenicy Bezglutenowa Kolacje Niskocukrowa Obiady Wegetariańskie

Zapiekanka makaronowa

Zapiekany makaron z warzywami — polecamy z sosem beszamelowym

Zapiekanka makaronowa - potrzebne składniki

makaron (jakiś twardawy, np. penne)

cebula

pieczarki

marchew

brokuł lub kalafior

papryka (najlepiej w kolorze, którego może brakować)

jajka

ser żółty

sos śmietanowy (opcjonalnie)

sól (najlepiej himalajska albo kłodawska)

tłuszcz do podsmażenia (najlepiej olej kokosowy)

pieprz

Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?

1 Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę.

2 Makaron gotujemy w osolonej wodzie, pilnując, aby się nie rozgotował (najlepszy będzie al dente).

3 Pieczarki i cebule kroimy w kostkę, lekko solimy i razem podsmażamy. Brokuła i/lub kalafiora, podzielonego na różyczki, najlepiej lekko obgotować lub po prostu wrzucić na 2 minuty do osolnego wrzątku, tak aby lekko zmiękł. Paprykę kroimy w kostkę lub cienkie paski. Marchew ścieramy na dużych oczkach. Wszystko wrzucamy do naczynia żaroodpornego.

4 Dosypujemy starty żółty ser. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym mieszamy.

5 Jak mamy siłę, warto jeszcze przygotować sos, np. śmietanowy. Robi się go mieszając: pół małego opakowania śmietany 12%, 1 jajko, pół łyżki mąki, łyżkę wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej. Całość dobrze mieszamy i zalewamy zapiekankę.

6 Tak przygotowaną strawę zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180-200° (ważne, żeby ser się stopił i jajko w sosie ścięło).

Uwagi i wariacje

  • Zestaw składników oczywiście nie musi być dokładnie taki jak podajemy. Naszym zdaniem plan minimum to: makaron, cebula, pieczarki i ser. Ale można również kombinować z fasolką szparagową, fasolą czerwoną, kukurydzą, szpinakiem — zależy od sezonu i zachcianek.
  • W wersji dla leniwych można użyć warzyw mrożonych, po uprzednim podduszeniu.
  • Makaron może oczywiście być razowy lub bezglutenowy.
  • Zapiekanka makaronowa to trochę zabawy, dlatego warto zrobić od razu dużą porcję. Tym bardziej, że bardzo dobrze smakuje następnego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *