Proste przepisy wegetariańskie

Zielony falafel

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; bezmleczna; niskocukrowa; wegańskie;

Zielony falafel to nieduża modyfikacja oryginalnego falafela, naszym zdaniem smaczniejsza i bardziej „europejska”.

Zielony falafel - potrzebne składniki

ciecierzyca (namaczana przez co najmniej 5 godzin, najlepiej na noc)

cebula

czosnek

kurkuma

natka pietruszki (dużo)

odrobina chili

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

mąka (dowolna, może być bezglutenowa)

proszek do pieczenia (opcjonalnie)

kolendra (opcjonalnie)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)

Zielony falafel - jak zrobić?

1 Proponowane proporcje: 150g ciecierzycy (przed namoczeniem), 2 nieduże cebule, 1 ząbek czosnku, pęczek natki pietruszki, 2 łyżki mąki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

2 Cebule obieramy i kroimy w sporą kostkę. Natkę pietruszki kroimy w mniejsze kawałki. Ząbek czosnku obieramy. Pokrojoną cebulę i natkę mieszamy z ciecierzycą, czosnkiem, mąką, proszkiem od pieczenia i przyprawami. Następnie mielimy wszystko blenderem lub miażdżymy dokładnie w jakiś inny sposób.

3 Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe. Smażymy na głębokim lub „półgłębokim” (1-2 cm) tłuszczu, najlepiej w jakimś rondelku o małej średnicy, żeby nie zmarnować go za dużo. Gdy tłuszczu jest mało, można kulki trochę spłaszczyć, żeby lepiej się wysmażyły.

4 Nasz ulubiony sposób podawania to falafel z frytkami i startą marchewką z jogurtem naturalnym i ksylitolem.

Uwagi i wariacje

  • Przydomek „zielony” pochodzi głównie od dużych ilości natki pietruszki.
  • Falafela można przechować spokojnie przynajmniej 1 dzień.

Inne nazwy

  • Falafel zielony z cebulą

Masz jakieś pytania, uwagi lub chcesz się pochwalić jak wyszło? Napisz o tym w komentarzu! :)

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *