Proste przepisy wegetariańskie

Zupa botwinkowa

Lekka i pożywna zupa sezonowa

Zupa botwinkowa - potrzebne składniki

pęczek botwinki

ziemniaki (tak 3-4 średniej wielkości)

sok z cytryny

kostka rosołowa warzywna (najlepiej z własnego wyrobu)

śmietana (opcjonalnie)

koperek (opcjonalnie)

liść laurowy (1-2 listki, opcjonalnie)

ziele angielskie (2-3 ziarna, opcjonalnie)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

Zupa botwinkowa - jak zrobić?

1 Obrane ziemniaki pokroić w małą kostkę i zacząć je gotować. Do wody wrzucić kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie.

2 Botwinkę umyć i drobno pokroić (zarówno buraczki jak i łodygi z liśćmi) i wrzucić do gotującej się zupy. Gotować póki ziemniaki nie zmiękną. Wtedy całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, chwilę gotujemy i gotowe.

3 Po wlaniu na talerz lub do miseczki możemy zaprawić botwinkę śmietaną (zwykle około pół łyżki, ale co kto lubi) i posypujemy posiekanym koperkiem.

Uwagi i wariacje

  • Aby uzyskać wersję wegańską lub po prostu bardziej dietetyczną, możemy zrezygnować ze śmietany.
  • W wersji „studenckiej” możemy pominąć koperek, ziele angielskie i liść laurowy.
  • Zupę można też bardziej „uwarzywnić” ścierając do ziemniaków marchewkę i pietruszkę na  grubych oczkach.
  • Gdy brakuje ziemniaków, można podawać z jajkami na twardo (pokrojonymi w ćwiartki) lub po prostu wcinać z pieczywem.
  • Nazwa zupy pochodzi od botwiny, czyli młodych liści i łodyg buraków ćwikłowych.

Inne nazwy

  • Zupa z botwiny

Ten przepis można dostosować do następujących diet:

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *