Proste przepisy wegetariańskie

Zupa krem z batatów

Bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa krem z batatów w sam raz na zimowe dni i nie tylko.

Zupa krem z batatów - potrzebne składniki

bataty (2 średniej wielkości)

mała cebula (1 szt)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy lub masło klarowane)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

sok z cytryny (ok. 3-4 łyżek)

imbir (świeży lub mielony)

kurkuma (2 łyżeczki)

[blender]

Zupa krem z batatów - jak zrobić?

1 Bataty obieramy i kroimy w kostkę. W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę, aż się zeszkli. Wrzucamy pokrojone bataty i zalewamy wrzątkiem tak aby przykryć bataty. Dodajemy łyżeczkę kurkumy. Gotujemy do miękkości (ok. 20 min).

2 Odlewamy troszkę wody, aby krem nie był zbyt rzadki (zawsze można z powrotem dodać brakującą wodę).

3 Blendujemy wszystko na gładką masę.

4 Doprawiamy solą, kurkumą, imbirem i sokiem z cytryny. Voila! Zupka gotowa:)

Uwagi i wariacje

  • Do zupy pasują grzanki domowej roboty oraz świeża natka pietruszki.
  • Można również podprażyć na suchej patelni ziarna słonecznika lub dyni i posypać nimi zupę.
  • Zupa ma jedną wadę – znika w mgnieniu oka.

Inne nazwy

  • krem z batatów
  • zupa z batatów

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; bezmleczna; wegańskie;

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *