Proste przepisy wegetariańskie

Zupa porowa

Gęstawa zupa porowa ze śmietankowym aromatem.

Zupa porowa - potrzebne składniki

W nawiasach proporcje na jedną sporą porcję.

por(y) (1 nieduży por)

serek topiony (ok. 20g)

grzanki lub tosty (dowolnie)

masło

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

Zupa porowa - jak zrobić?

1 Pory obieramy z pierwszej warstwy i odcinamy końcówkę z korzeniem oraz najgrubsze liście. Kroimy na cienkie krążki, a następnie dokładnie płuczemy.

2 W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone pory i podsmażamy kilka minut, aż zmiękną. Całość zalewamy wodą i czekamy, aż zacznie wrzeć.

3 Do gotującej się zupy wrzucamy rozdrobniony serek topiony i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. W zależności jaką konsystencję chcemy uzyskać, możemy całość zmiksować blenderem, uzyskując gęsty krem, nie miksować wcale, lub zmiksować część uzyskując nieco bardziej płynną konsystencję, ale i ładniejszy wygląd.

4 Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. I gotowe. Najlepiej podawać z grzankami, tostami, groszkiem ptysiowym lub świeżym pieczywem.

Uwagi i wariacje

  • Grzanki można zrobić samemu, dzięki czemu możemy spożytkować wczorajsze pieczywo. Można też kupić gotowe, które lepiej się przechowują.
  • Zupę można przyozdobić posiekanym szczypiorkiem czy pestkami słonecznika.
  • Nie wszystkie serki chcą się dobrze rozpuszczać, dlatego najlepiej jest go rozrobić/zmiksować wcześniej z kilkoma łyżkami zupy w miseczce, a dopiero później połączyć.

Inne nazwy

  • Zupa z porów
  • Krem porowy

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
niskocukrowa;

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *