Proste przepisy wegetariańskie

Zupa soczewicowa po indyjsku

Smaczna zupa z indyjskim aromatem

Zupa soczewicowa po indyjsku - potrzebne składniki

soczewica czerwona (np. 100g)

cebula (np. 1 średnia)

szczypiorek

imbir

czosnek (1-2 ząbki)

chilli (przyprawa)

kurkuma

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy)

Zupa soczewicowa po indyjsku - jak zrobić?

1 Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą.

2 W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem i zezłacamy, pilnując aby się nie przypaliło. Przyprawiamy kurkumą, imbirem, szczyptą chili i wyciśniętym czosnkiem. Przypraw ma starczyć też dla soczewicy, więc w tym momencie powinniśmy trochę przesadzić z ilością, jednocześnie nie za bardzo, ponieważ od zbyt dużych ilości potrawa może wyjść gorzka.

3 Chwilę podsmażamy i wsypujemy soczewicę. Po wymieszaniu, dodajemy sporo wody. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu, aż soczewica zmięknie.

4 Soczewica wchłonie część wody, dlatego można jej sobie dolewać w zależności od tego czy wolimy rzadką czy gęstą zupę. Na końcu solimy, mieszamy i gotowe. Przed podabuen można udekorować liśćmi kolendry, natką pietruszki lub inną zieleniną.

Wariacje i uwagi

  • Zjadać można samą lub z pieczywem.
  • Najważniejszymi przyprawami w tym przepisie jest imbir i kurkuma (oraz standardowo sól), więc od biedy można chili i czosnek pominąć, ale tych dwóch nie.
  • Zupę można wzbogacić kawałkami warzyw np. kalafiorem, cukinią lub brokułem.
  • Przepis ten to nic innego jak soczewica po indyjsku z cebulą, tylko z większą ilością wody.

Ten przepis można dostosować do następujących diet:
bez pszenicy; bezglutenowa; bezmleczna; niskocukrowa; wegańskie;

No comments

Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *