Bagietka czosnkowa z cukinią i bakłażanem - jak zrobić?
1 Pierwszym i chyba najtrudniejszym krokiem jest wybór gotowej bagietki – zwykle trzeba trochę poeksperymentować (niektóre wychodzą za suche). Całkiem nieźle sprawdzają się bagietki sprzedawane jako „do pieczenia”, ale ciężko je dostać w mniejszych sklepach. Gotowe bułki też są dobre, ale trzeba uważać, żeby nie wyszły z nich suchary.
2 Samo przygotowanie jest już prostsze. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, ponieważ nie będziemy ich obierać. Bakłażana kroimy w cienkie plastry, które następnie prószymy solą i na chwilę zostawiamy (powinien stracić trochę na gorzkości). Cukinię również kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i podsmażamy cukinię i bakłażana do miękkości (można je lekko osolić na patelni).
3 W bagietce wycinamy rowek, który smarujemy masełkiem czosnkowym (lub mieszanką masła i wyciśniętego czosnku). Na to wykładamy podsmażone warzywa, najlepiej na zmianę. Następnie układamy kawałki sera żółtego i mozzarelli, również na zmianę. W tym miejscu delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i papryką słodką.
4 Na górze przyozdabiamy krótkimi paseczkami z papryki.
5 Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 10-15 min do stopienia sera i zarumienienia bułek (lub wedle instrukcji opakowania z bagietek „do pieczenia” jeśli z takich skorzysaliśmy).
Uwagi i wariacje
- Jeśli nie udało nam się kupić masła czosnkowego to można spróbować rozrobić zwykłe masło z wyciśniętym czosnkiem.
- Gdy stosujemy świeżą bagietkę wystarczy piec tylko do roztopienia serów, żeby bułka zbytnio nie stwardniała.
- Inną alternatywą do masła czosnkowego jest wysmarowanie środka bagietki rozrobioną oliwą z czosnkiem.
- Jeśli chcemy trochę przepis uprościć można zrezygnować z: przypraw (poza solą) czy cukinii albo bakłażana. W ostateczności można zrezygnować z jednego z serów. Dalsze uproszczenia popsują bagietkę nieodwracalnie. ;-)
Inne nazwy
- Wegetariańska bagietka czosnkowa
- Bagietka z warzywami