Bób gotowany - jak zrobić?
1 Nastawiamy garnek z osoloną wodą na palniku, wrzucamy bób, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15-20 minut. Najlepiej z dodatkiem majeranku, żeby polepszyć trawienie i dodać trochę ziołowego aromatu.
2 Po odcedzeniu dajemy mu chwilę przestygnąć i jest gotowy do konsumpcji.
3 Można zjadać w całości lub obierać ze skórki, która jest bardziej ciężkostrawna. Bardzo dobrze smakuje samodzielnie, ale może też stanowić dodatek do innego dania, przykładowo do kotletów lub jako rozbudowa śniadania angielskiego.
Uwagi i wariacje
- Jest to najprawdopodobniej najprostszy przepis w naszym serwisie. :)
- Alternatywnie można ugotować bób z mrożonki sklepowej lub własnej.
- Świeży bób można kupić mniej więcej od czerwca do listopada. Najtańszy jest w okresie wakacji.
Inne nazwy
- Gotowanie bobu
Proste i pyszne!!!
Do wody można dodać odrobinkę cukru, nawet nie 1/4 łyżeczki, lepiej smakuje!