Bruschetta z pomidorami i mozzarellą


Bruschetta z pomidorami i mozzarellą - potrzebne składniki

Bruschetta

pieczywo jasne

oliwa

czosnek

Dodatek z pomidorów i mozzarelli

pomidory

mozzarella

bazylia (najlepiej świeża)

oliwa

czosnek

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz


Bruschetta z pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?

Bruschetta

1 Czosnek wyciskamy lub ścieramy do miseczki z oliwą (wg uznania, ale tak mniej więcej 1 ząbek na 1-3 łyżki oliwy). Odstawiamy na trochę, żeby smaki się „przegryzły” (przynajmniej 15 min, ale lepiej z godzinę).

2 Pieczywo kroimy na standardowe kromki, chociaż spokojnie mogą być grubsze (tak do 2,5 cm). Kromeczki smarujemy naszą oliwą czosnkową z obydwu stron, rozkładamy na papierze do pieczenia lub blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C  na 10-15 min. Tak żeby się ładnie zrumieniły. W piekarnikach bez termoobiegu prawdopodobnie trzeba będzie je odwrócić po 7-8 minutach.

Dodatek z pomidorów i mozzarelli

3 Pomidory obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Mozzarellę również kroimy w kostkę. Listki świeżej bazylii drobno siekamy. Wyciskamy 1-2 ząbki czosnku, dolewamy oliwy, solimy, pieprzymy i mieszamy dokładnie.

4 Kładziemy farsz na gorącą bruschettę i wkładamy z powrotem do piekarnika na parę minut, żeby ser zdążył się lekko roztopić.

5 Wyjmujemy i podajemy na ciepło. Można zjadać rączkami lub też krajać sobie sztućcami (jeśli mamy duże kromki).


Uwagi i wariacje

  • Słowo Bruschetta, jak można się z przepisu domyślać, to włoska nazwa samych zapiekanek.
  • Po wymieszaniu oliwy z czosnkiem dość ważne jest żeby smaki przeszły się nawzajem. Bez tego albo nie będzie czuć czosnku, albo trzeba będzie go nałożyć w dużej ilości na pieczywo, a potem się przypali.
  • Zamiast mieszania oliwy z czosnkiem tylko na potrzeby tego przepisu, można sobie kupić oliwę czosnkową, lub samemu sobie taką zrobić, wrzucając do butelki kilka ząbków.
  • Jako inny dodatek można użyć pomidorów z ogórkami, żółtego sera czy samych pomidorów.
  • Pomidory warto posolić możliwie późno, żeby przypadkiem nie puściły wody.

Inne nazwy

  • Brusketta
  • Bruszetta

9 Comments

  1. Nie wolno mieszać pomidorów ze świeżymi ogórkami, bo to niezdrowe dla organizmu.Ogórki mają z wpływ na pomidory,

    1. No podobno tak jest. Przy czym ja większość takich zaleceń traktuję trochę z przymrużeniem oka, bo jakby je wszystkie pozbierać do siebie, to by nie można było nic zjeść a człowiek by skończył w pokoju bez klamek. ;) Ponadto raz na jakiś czas można zasady łamać, chyba nikt od tego się nie rozchorował. Także wg mnie przede wszystkim trzeba wyluzować i jeść co organizm podpowiada, a dopiero później brać pod uwagę miliard zaleceń żywieniowych. Pozdrawiam. :)

  2. Ogórek zawiera enzym askorbinazę, który niszczy witaminę C jaka jest w pomidorze, zatem nie uszkodzi to naszemu organizmu, bo witaminę C równie dobrze możemy dostarczyć w innym posiłku, np. jedząc pomarańczę :). Przepis będę jutro próbować :))). Dziękuję za wskazówki kulinarne :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.