Buraczki do obiadu - jak zrobić?
1 Buraki obieramy i gotujemy – można też najpierw umyć i ugotować, a potem obrać, trzeba będzie tylko poczekać aż lekko przestygną.
2 Gotowanie może trwać od 40min do ponad godziny, zależnie od wielkości buraków, dlatego te największe buraki warto pokroić na mniejsze części.
3 Gdy już są ugotowane i obrane, ścieramy je na tarce jak do placków ziemniaczanych (na papkę) lub na małych oczkach (my preferujemy tę pierwszą opcję). Można też zetrzeć po połowie na obydwa sposoby. Najwygodniej zrobić to z wykorzystaniem wolnostojącego robota. Blender ręczny również się tu sprawdzi, trzeba tylko pokroić buraki na mniejsze kawałki.
4 W rondlu roztapiamy masło i wrzucamy tam starte buraki. W czasie podsmażania doprawiamy solą, odrobiną cukru, wciskamy sok z cytryny oraz dodajemy śmietanę. Chwilę jeszcze smażymy aby smaki się dobrze przeszły i gotowe.
Uwagi i wariacje
- W wersji trochę prostszej i bardziej zdrowej można pominąć podsmażanie. Wtedy warto trochę mocniej przyprawić.
- Buraczki pasują przykładowo do kotletów ziemniaczanych i innych obiadów opartych na ziemniakach.
- Buraki zawierają bardzo dobrze przyswajalne żelazo, dlatego często powinny gościć na naszych stołach.
Inne nazwy
- Buraczki smażone
Tego szukałem:)