Carbonara warzywna - jak zrobić?
1 Marchew i cukinię pokrajać na cienkie paski (można to zrobić obieraczką do warzyw lub zwykłym nożem). Alternatywnie można je zetrzeć na grubych oczkach. Pomidory dość drobno pokroić.
2 W garnku nastawiamy sporo wody. Jak się zacznie gotować to ją solimy i jako pierwszy wrzucamy makaron, a następnie marchew i cukinię. Makaron powinien gotować się wg instrukcji z opakowania, marchew 5-6 minut, a cukinia 4-5. Po ugotowaniu wszystko odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka.
3 W miseczce ubić żółtka i śmietanę z odrobiną startego parmezanu lub zwykłego żółtego sera. Wlać sos do makaronu i warzyw i ogrzewać przez kilka minut, żeby zgęstniał i minimalnie się ściął (ale nie za bardzo, żeby nie wyszła „jajecznica”). Dodać drobno pokrojone suszone pomidory i podawać.
4 Na talerzu można dodatkowo posypać serem i/lub pieprzem.
Uwagi i wariacje
- Podane proporcje do sosu (2 żółtka, 200 ml śmietany) powinny wystarczyć na 2-3 porcje. Ilość pozostałych składników proponujemy dobrać wg własnych upodobań.
- Sos można również podgrzać osobno na patelni (łatwiej wtedy kontrolować konsystencję) — tak jak w przepisie na carbonarę z szynką sojową.
- Jeśli mamy jajka z pewnego źródła, można zaryzykować pominięcie podgrzewania makaronu po wymieszaniu z sosem.
wspaniale i przystepne przepisy – z pewnoscia powstanie bardzo smaczny obiad:):)
a czy muszą być pomidory suszone? nie nadawały by się pomidory świeże?
Suszone pomidory są tutaj dość ważne, są podstawą w nadawaniu smaku tej potrawie. Są też stosunkowo twarde i pożywne, przy zwykłych Carbonara wyjdzie bardziej wodnista i raczej mniej wyrazista. Spróbować można, ale raczej nie polecamy.