Carbonara warzywna


Carbonara warzywna - potrzebne składniki

spaghetti (może być kolorowe, może być bezglutenowe)

marchew (1-2 szt)

cukinia (1 szt)

żółtka (2)

śmietana (200 ml)

ser żółty / parmezan

suszone pomidory (w oliwie lub suche)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)


Carbonara warzywna - jak zrobić?

1 Marchew i cukinię pokrajać na cienkie paski (można to zrobić obieraczką do warzyw lub zwykłym nożem). Alternatywnie można je zetrzeć na grubych oczkach. Pomidory dość drobno pokroić.

2 W garnku nastawiamy sporo wody. Jak się zacznie gotować to ją solimy i jako pierwszy wrzucamy makaron, a następnie marchew i cukinię. Makaron powinien gotować się wg instrukcji z opakowania, marchew 5-6 minut, a cukinia 4-5. Po ugotowaniu wszystko odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka.

3 W miseczce ubić żółtka i śmietanę z odrobiną startego parmezanu lub zwykłego żółtego sera. Wlać sos do makaronu i warzyw i ogrzewać przez kilka minut, żeby zgęstniał i minimalnie się ściął (ale nie za bardzo, żeby nie wyszła „jajecznica”). Dodać drobno pokrojone suszone pomidory i podawać.

4 Na talerzu można dodatkowo posypać serem i/lub pieprzem.


Uwagi i wariacje

  • Podane proporcje do sosu (2 żółtka, 200 ml śmietany) powinny wystarczyć na 2-3 porcje. Ilość pozostałych składników proponujemy dobrać wg własnych upodobań.
  • Sos można również podgrzać osobno na patelni (łatwiej wtedy kontrolować konsystencję) — tak jak w przepisie na carbonarę z szynką sojową.
  • Jeśli mamy jajka z pewnego źródła, można zaryzykować pominięcie podgrzewania makaronu po wymieszaniu  z sosem.

3 Comments

  1. Suszone pomidory są tutaj dość ważne, są podstawą w nadawaniu smaku tej potrawie. Są też stosunkowo twarde i pożywne, przy zwykłych Carbonara wyjdzie bardziej wodnista i raczej mniej wyrazista. Spróbować można, ale raczej nie polecamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.