Carbonara wegetariańska


Carbonara wegetariańska - potrzebne składniki

makaron penne (dowolny, nazdrowiej razowy lub bezglutenowy)

mały kubek śmietany (12-18%)

„wędlina” sojowa (najlepiej o smaku szynki)

2 żółtka (1 żółtko na pół śmietany)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

Carbonara wegetariańska - jak zrobić?

1 Nastawiamy makaron (tradycyjnie solimy i możemy dolać oleju, żeby się nic nie kleiło).

2 „Wędlinę” kroimy na niewielkie kwadraty. Na patelnię wlewamy śmietanę i mieszamy podczas rozgrzewania.

3 Dodajemy same żółtka (im więcej białka uda nam się oddzielić tym lepiej) i na niewielkim ogniu dość energicznie mieszamy. Po kilku minutach powinien wyjść z tego dość jednolity sos. Dosalamy, wrzucamy „wędlinę” sojową, chwilę jeszcze grzejemy.

4 Odcedzamy makaron, wykładamy na talerze, mieszamy sosem i wcinamy.

Uwagi i wariacje

  • Jest to zamiennik mięsnej potrawy. Zwykle staramy się unikać takich „podróbek”, jednak tutaj wersja wegetariańska jest dość smaczna i pożywna, a do tego przydatna dla osób próbujących zmienić przyzwyczajenia żywieniowe.
  • Przepisów na carbonarę jest mnóstwo, nawet nie wiemy, który jest oryginalny. Niemniej jednak można próbować z tamtejszymi dodatkami, czyli: cebulą do podsmażenia, czarnym pieprzem do przyprawienia, bazylią (najlepiej świeżą) czy serem (najlepiej parmezanem) do posypania. Ta wersja jest jedną z najprostszych.
  • Zachęcamy także do wypróbowania carbonary warzywnej, dużo bogatszej w składniki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.