Chleb na jajku (z serem) - jak zrobić?
1 Jajka roztrzepać na talerzu razem z solą i, ewentualnie, pieprzem.
2 Kromki chleba obtoczyć z obydwu stron w jajku i wrzucać na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu. Smażyć do mocnego zarumienienia z obydwu stron.
3 Po odwróceniu można nałożyć cienki plasterek sera żółtego na przesmażoną już stronę — jednak wtedy może być konieczne zmniejszenie ognia, aby ser zdążył się roztopić.
4 Zjadać same lub z ketchupem.
Uwagi i wariacje
- Zamiast chleba można użyć bułki wrocławskiej lub innego, jasnego pieczywa. Ciemne, szczególnie z dodatkami, smakuje gorzej, chociaż jest zdrowsze.
- Usmażony chleb na jajku warto odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych, szczególnie jeśli stosujemy zwykły olej rzepakowy.
Inne nazwy
- Chleb w jajku
- Smażony chleb obtaczany w jajku
Rzucałem na patelnie jak kazaliście i się poparzyłem.
wrzucać inaczej położyć
po za tym bardzo dobre!
no bardzo pyszne ymmmmmmmmmmmmm mniam
Ja jeszcze dodaję vegete dla smaku ;) lepsze wtedy jest :)
na ile się ustawia ogień?
Ciężko powiedzieć, każda kuchenka jest inna. Trzeba sprawdzić eksperymentalnie.
chleb w jajku to jedzenie dla ubogich, ale jest kurwa zajebiste :D ja po pijaku ustwiłem max zeby sie szybko zrobiły i teraz mam pełen brzuch i jest zaje… biście :D
Bardzo dobre polecam #MAZEPKA