Chleb na jajku (z serem)


Chleb na jajku (z serem) - potrzebne składniki

chleb (najlepiej smakuje jasny)

jajka (najlepiej ekologiczne)

żółty ser (opcjonalnie)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz (opcjonalnie)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy)


Chleb na jajku (z serem) - jak zrobić?

1 Jajka roztrzepać na talerzu razem z solą i, ewentualnie, pieprzem.

2 Kromki chleba obtoczyć z obydwu stron w jajku i wrzucać na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu. Smażyć do mocnego zarumienienia z obydwu stron.

3 Po odwróceniu można nałożyć cienki plasterek sera żółtego na przesmażoną już stronę — jednak wtedy może być konieczne zmniejszenie ognia, aby ser zdążył się roztopić.

4 Zjadać same lub z ketchupem.


Uwagi i wariacje

  • Zamiast chleba można użyć bułki wrocławskiej lub innego, jasnego pieczywa. Ciemne, szczególnie z dodatkami, smakuje gorzej, chociaż jest zdrowsze.
  • Usmażony chleb na jajku warto odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych, szczególnie jeśli stosujemy zwykły olej rzepakowy.

Inne nazwy

  • Chleb w jajku
  • Smażony chleb obtaczany w jajku

9 Comments

    1. chleb w jajku to jedzenie dla ubogich, ale jest kurwa zajebiste :D ja po pijaku ustwiłem max zeby sie szybko zrobiły i teraz mam pełen brzuch i jest zaje… biście :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *