Chleb orkiszowy 1kg na zakwasie z maszyny

Chleb orkiszowy 1kg na zakwasie z maszyny - potrzebne składniki

woda, letnia 410 ml

mąka orkiszowa chlebowa 530g

mąka orkiszowa razowa 150g

olej – 2 łyżki

sól – 2 łyżeczki

zakwas

drożdże suche (opcjonalnie, zależy jak dobrze nam ciasto wyrasta na samym zakwasie)

Chleb orkiszowy 1kg na zakwasie z maszyny - jak zrobić?

1 Przepis na przykładzie wypiekacza Tefal PF 2208 dla chleba 1 kg. Wyrasta przez noc i jest gotowy na rano.

2 Do pojemnika wlewamy letnią wodę – 410ml. Do tego dodajemy dwie łyżki oleju np. rzepakowego i 2 łyżeczki soli.

3 Następnie wsypujemy mąkę. Ja pierwsze 150g sypię zwykle mąkę orkiszową razową, ale może to być np. po 75g orkiszowej razowej i żytniej chlebowej. Resztę uzupełniamy mąką orkiszową chlebową (np. 630) tak aby w sumie było 680g mąki.

4 Następnie dodajemy 2 łyżki zakwasu. Zależnie od tego jak dobrze on pracuje, być może trzeba będzie dodać odrobinę suchych drożdży. Jeśli robisz chleb pierwszy raz proponuję dodanie 1g drożdży.

5 Gdy wszystkie składniki są w pojemniku, włączam na maszynie program który tylko miesza (u mnie trwa 15min). Gdy ciasto jest wymieszane, wykładam je sobie na rękę, a drugą wyjmuję mieszadło. Po tym zabiegu. ciasto od razu wraca do pojemnika, a mieszadło trafia do mycia.

6 Następnie nastawiam program do pieczenia chleba pełnoziarnistego (u mnie 8) i wagę chleba na 1000g. Program trwa 2h50min, ale ustawiam go z opóźnieniem 5-6h. Chleb robię zwykle późnym wieczorem, więc przez noc ma okazję wyrosnąć. Wybrany program co prawda robi pełny przebieg: mieszane, wyrastanie, pieczenie, ale bez mieszadła sprowadza się do wyrastania i pieczenia.

7 Rano chleb jest ciepły i chrupiący, a dzięki wyjęciu mieszadła nie ma w nim wkurzającej dziury.

Uwagi i wariacje

  • Zależnie od rodzaju mąki być może będzie trzeba dać jej troszkę więcej lub mniej. Odpowiednie proporcje można poznać w momecie wykładania ciasta na rękę (podczas wyjmowania mieszadła). Ciasto powinno się kleić tylko minimalnie do rąk.
  • Jeśli masz młody zakwas, prawdopodobnie będzie trzeba dodać więcej drożdży.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *