Ciasteczka owsiane


Ciasteczka owsiane - potrzebne składniki

banany (2)

jabłka (1-2)

jajka (2)

płatki owsiane górskie lub błyskawiczne (300-400g)

rodzynki, żurawina lub inne bakalie

cynamon (opcjonalnie)

[blender]


Ciasteczka owsiane - jak zrobić?

1 Jabłka obieramy, drylujemy i kroimy w mniejsze kawałki, żeby ułatwić sobie blendowanie. Banany obieramy i również kroimy. Do wysokiego pojemnika lub miski wbijamy jajka i miksujemy blenderem razem z owocami. Dodajemy płatki, suszone owoce i opcjonalnie cynamon. Wszystko mieszamy łyżką do powstania gęstej masy.

2 Łyżki używamy również do nakładania  i formowania ciasteczek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze około 160° przez 25 min (do lekkiego zarumienienia). Po wyjęciu i lekkim wystygnięciu są gotowe do chrupania.

3 Proporcje są sugestią na początek i oczywiście można je modyfikować wg własnego uznania, pamiętając jednie o odpowiedniej ilości jajek, które spajają wszystkie składniki.

4 Takie ciasteczka są doskonałym źródłem białka i jednocześnie na długo zaspokajają głód (świetne na przekąskę w szkole lub pracy!).


Uwagi i wariacje

  • Płatki owsiane możemy zastąpić częściowo innymi płatkami np. orkiszowymi lub jaglanymi.
  • Do masy można dodać też inne zboża lub bakalie: pestki dyni, słonecznik, otręby, orzechy itp.

Inne nazwy

  • Ciasteczka orkiszowe
  • Ciastka z płatków owsianych

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *