Ciasteczka owsiane - jak zrobić?
1 Jabłka obieramy, drylujemy i kroimy w mniejsze kawałki, żeby ułatwić sobie blendowanie. Banany obieramy i również kroimy. Do wysokiego pojemnika lub miski wbijamy jajka i miksujemy blenderem razem z owocami. Dodajemy płatki, suszone owoce i opcjonalnie cynamon. Wszystko mieszamy łyżką do powstania gęstej masy.
2 Łyżki używamy również do nakładania i formowania ciasteczek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze około 160° przez 25 min (do lekkiego zarumienienia). Po wyjęciu i lekkim wystygnięciu są gotowe do chrupania.
3 Proporcje są sugestią na początek i oczywiście można je modyfikować wg własnego uznania, pamiętając jednie o odpowiedniej ilości jajek, które spajają wszystkie składniki.
4 Takie ciasteczka są doskonałym źródłem białka i jednocześnie na długo zaspokajają głód (świetne na przekąskę w szkole lub pracy!).
Uwagi i wariacje
- Płatki owsiane możemy zastąpić częściowo innymi płatkami np. orkiszowymi lub jaglanymi.
- Do masy można dodać też inne zboża lub bakalie: pestki dyni, słonecznik, otręby, orzechy itp.
Inne nazwy
- Ciasteczka orkiszowe
- Ciastka z płatków owsianych
nie mam blendera :///////////