Crostini z pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?
1 Rozgrzewamy piekarnik do ok. 180°. Chleb kroimy na małe kromki. Możemy go posmarować masłem lub nasączyć lekko oliwą, ale nie jest to konieczne.
2 Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do zarumienienia 5-10min, tak żeby pieczywo było chrupiące. Po czym wyjmujemy.
3 Pomidora kroimy w dość cienkie plasterki (chociaż jest to kwestia gustu), mozzarellę trochę grubiej. Układamy jedno i drugie na tostach i polewamy octem balsamicznym. Dodatkowo można przyprawić świeżą lub suszoną bazylią i ewentualnie kilkoma kroplami oliwy.
Uwagi i wariacje
- Ocet balsamiczny jest tutaj ważnym dodatkiem, który nadaje charakter tej przekąsce.
- Obok octu balsamicznego są też sosy/kremy na jego bazie, które zawierają dodatkowe składniki. One tutaj też się dobrze sprawdzą i chyba nawet lepiej smakują, ale mają bardziej podejrzany skład.
- Zamiast chleba można użyć bułek pszennych lub chleba tostowego.
- Pieczywo można alternatywnie podpiec w tosterze/opiekaczu.
- Crostini po włosku oznacza „małe tosty”.
Inne nazwy
- Tosty z mozzarellą
- Małe tosty