Crostini z pomidorami i mozzarellą


Crostini z pomidorami i mozzarellą - potrzebne składniki

chleb pszenny lub mieszany

mozzarella

pomidory

ocet balsamiczny

bazylia (opcjonalnie)

masło (opcjonalnie)

oliwa (opcjonalnie)


Crostini z pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?

1 Rozgrzewamy piekarnik do ok. 180°. Chleb kroimy na małe kromki. Możemy go posmarować masłem lub nasączyć lekko oliwą, ale nie jest to konieczne.

2 Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do zarumienienia 5-10min, tak żeby pieczywo było chrupiące. Po czym wyjmujemy.

3 Pomidora kroimy w dość cienkie plasterki (chociaż jest to kwestia gustu), mozzarellę trochę grubiej. Układamy jedno i drugie na tostach i polewamy octem balsamicznym. Dodatkowo można przyprawić świeżą lub suszoną bazylią i ewentualnie kilkoma kroplami oliwy.


Uwagi i wariacje

  • Ocet balsamiczny jest tutaj ważnym dodatkiem, który nadaje charakter tej przekąsce.
  • Obok octu balsamicznego są też sosy/kremy na jego bazie, które zawierają dodatkowe składniki. One tutaj też się dobrze sprawdzą i chyba nawet lepiej smakują, ale mają bardziej podejrzany skład.
  • Zamiast chleba można użyć bułek pszennych lub chleba tostowego.
  • Pieczywo można alternatywnie podpiec w tosterze/opiekaczu.
  • Crostini po włosku oznacza „małe tosty”.

Inne nazwy

  • Tosty z mozzarellą
  • Małe tosty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *