Cukinia na jajku


Cukinia na jajku - potrzebne składniki

cukinia (niezbyt cienka)

jajka

bułka tarta

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)


Cukinia na jajku - jak zrobić?

1 Cukinię myjemy i kroimy na 1.0-1.5 cm plastry.

2 W jednym talerzyku rozbijamy, solimy i„rozbełtujemy” jajka, na drugi wysypujemy bułkę tartą. Plastry najpierw lekko maczamy w bułce, potem dokładnie w jajku i ponownie w bułce.

3 Po obtoczeniu wkładamy je od razu do rozgrzanego tłuszczu na patelni. Smażymy do złocisto brązowego koloru z obydwu stron na niezbyt dużym ogniu.


Uwagi i wariacje

  • Cukinia na jajku bardzo dobrze smakuje podana na świeżych bułeczkach z masłem.
  • Panierowane plastry cukinii mogą również służy jako dodatek do obiadu albo wręcz mogą zastąpić kotlety.

2 Comments

    1. Nie są, najwidoczniej wklikała nam się kategoria „wegańskie”, zamiast „wegetariańskie”. Już poprawione, prosimy nie panikować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *