Cukinia na jajku


Cukinia na jajku - potrzebne składniki

cukinia (niezbyt cienka)

jajka

bułka tarta

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)


Cukinia na jajku - jak zrobić?

1 Cukinię myjemy i kroimy na 1.0-1.5 cm plastry.

2 W jednym talerzyku rozbijamy, solimy i„rozbełtujemy” jajka, na drugi wysypujemy bułkę tartą. Plastry najpierw lekko maczamy w bułce, potem dokładnie w jajku i ponownie w bułce.

3 Po obtoczeniu wkładamy je od razu do rozgrzanego tłuszczu na patelni. Smażymy do złocisto brązowego koloru z obydwu stron na niezbyt dużym ogniu.


Uwagi i wariacje

  • Cukinia na jajku bardzo dobrze smakuje podana na świeżych bułeczkach z masłem.
  • Panierowane plastry cukinii mogą również służy jako dodatek do obiadu albo wręcz mogą zastąpić kotlety.

2 Comments

    1. Nie są, najwidoczniej wklikała nam się kategoria „wegańskie”, zamiast „wegetariańskie”. Już poprawione, prosimy nie panikować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.