Duszonki


Duszonki - potrzebne składniki

ziemniaki

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)

cebula (opcjonalnie)

mleko / maślanka / kefir (do wyboru)


Duszonki - jak zrobić?

1 Dowolną ilość ziemniaków obieramy, a następnie kroimy w talarki.

2 Rozgrzewamy tłuszcz w głębokiej patelni, większym rondlu lub gęsiarce. Wrzucamy ziemniaki i smażymy je parę minut, żeby skórka się lekko przyprażyła z każdej strony. Następnie dolewamy wody, solimy i rozpoczynamy duszenie po przykryciem na małym/średnim ogniu. Co jakiś czas mieszamy (w ostatniej fazie duszenia mogą się lekko rozlatywać — to normalne). Duszonki są gotowe gdy ziemniaki będą miękkie.

3 Podajemy ciepłe wraz ze szklanką zimnego mleka (ewentualnie maślanki lub kefiru, wedle własnych preferencji).


Uwagi i wariacje

  • Wygodnym sposobem krojenia ziemniaków na duszonki, jest trzymanie ziemniaka w powietrzu i ścinanie z niego różnokształtnych talarków.
  • Do ziemniaków można wkroić trochę cebuli i dusić ją razem z nimi. Oczywiście można próbować też z innymi warzywami, ale ja chyba najbardziej lubię wersję bez dodatków.
  • Jeśli lubimy (ja uwielbiam) przypieczoną skórkę ziemniaka, można pod koniec duszenia zdjąć przykrywkę i lekko zwiększyć ogień. Tylko wtedy trzeba częściej mieszać.
  • Duszonki mogą stanowić część większego obiadu, zastępując gotowane ziemniaki lub frytki.
  • Talarki mogą być różnej grubości (ale raczej do 0.5cm), a część z nich może być pocięta ukośnie.
  • Kiedyś podawało się duszonki ze zsiadłym mlekiem.
  • Gdzieniegdzie duszonki przygotowuje się w garnku szczelnie zamykanym (nawet na śrubę) nad ogniskiem. I dodaje się dużo więcej dodatków (marchewka, por, seler, mięso).

Inne nazwy

  • Duszonki z cebulą
  • Prażonki
  • Pieczonki

One Comment

  1. To się wogóle nie tak robi. Układa się warstwami: ziemniak, cabula, kiełbasa. Pieprząc i soląc pomiędzy. Na górę sporo masła i na 40min na mały ogien.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.