Falafel, czyli kotlety ciecierzycowe - jak zrobić?
1 Przygotowanie falafeli jest bardzo proste, niestety konieczne jest posiadanie blendera lub przynajmniej maszynki do mięsa.
2 Z namoczonej ciecierzycy odlewamy wodę, dodajemy wszystkie przyprawy i obrany czosnek. Miksujemy.
3 Z powstałej masy formujemy kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego w łupinie.
4 Gotowe kotleciki smażymy na mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu (można wykorzystać jakąś patelnię z wyższymi ściankami) do uzyskania brązowego koloru.
5 Podajemy z dodatkami takimi jak ryż, ziemniaki gotowane czy frytki. Świetnie komponują się z sosem czosnkowym i surówkami (przykładowo starta marchew z jogurtem naturalnym i cukrem).
Uwagi i wariacje
- Przyprawiać można na różne sposoby, jednak należy pamiętać, że podstawą tutaj jest kurkuma i czosnek. Poza tym można próbować z imbirem czy curry.
- Podobno falafel można zrobić z bobu, ale jeszcze tego nie próbowaliśmy.
- Jeśli zostanie nam trochę kotlecików, może je później wykorzystać do kanapek albo tostów.
- Żeby zużyć możliwie mało tłuszczu podczas smażenia falafeli, polecamy użyć niedużego rondla.
Inne nazwy
- Kotlety cieciorkowe
- Falafele
Zrobiłam kotlety – są rewelacyjne! Mam tylko jeden problem natury technicznej – kotlety są bardzo delikatne i mimo, że uważam to przy smażeniu rozpadają mi się. Trudno je doprowadzić do stanu takiego zbrązowienia jak na zdjęciu. Co robię źle i jak to poprawić? Proszę o radę :)
Witaj, przychodzą mi do głowy trzy aspekty, na które trzeba zwrócić uwagę, żeby się kotleciki nie rozpadały:
1) Porządne namoczenie i zmielenie, chociaż podejrzewam że to nie tutaj jest problem.
2) Więcej tłuszczu, tak żeby z jednej strony przynamniej pół kotlecika obsmażyło i żeby sobie prawie że pływał.
3) Wielkość falafeli, może po prostu spróbować je zrobić mnieszje (jeśli się da)?
Dziękuję za odpowiedź. Teraz dopiero zwróciłam na to uwagę, w przepisie nie ma nic o tym, żeby ciecierzycę gotować. A ja ją po na moczeniu na noc ugotowałam i dopiero potem zmieliłam razem z innymi składnikami. Może to jest przyczyną? W każdym razie kotlety są super smaczne i poleciłam je wszystkim znajomym :)
Jak najbardziej to może być przyczyną. Z gotowanej nie próbowaliśmy, ale na pewno trzeba by porządnie odsączyć i ewentualnie dodać bułkę namoczoną w wodzie/mleku lub jajko, żeby się nie rozlatywały. W sumie musimy kiedyś wypróbować. :)
Ktoś ma krótką pamięc:) Próbowaliśmy z gotowanej ciecierzycy raz zrobić i efekt byl taki jak u Ciebie Olu, po prostu się rozpadały.
Przepis rewelacyjny! chociaż do tej pory nie mogę się nadziwić jak to się wszystko bez jajka trzyma :)
i nie wiem o co chodzi że nie nadają się do jedzenia samemu. Ja co chwilę sobie któregoś podkradam :P
Cześć, mam zamiar jutro zrobić falafele, ale nie wiem za bardzo jakie ilości przypraw dodać, każdego po łyżce? Help!
Ciężko powiedzieć, bo to zależy od ilości ciecierzycy i też własnych preferencji. Na pewno lepiej nie przesadzić z kurkumą – na oko łyżeczka na dwie garstki ciecierzycy powinna być ok. Soli mniej więcej połowę ilości kurkumy. Kminu rzymskiego i chili lepiej dać za mało niż za dużo. A natki pietruszki to właściwie dowolnie.
przepis świetny, mięty można dodać odrobinę ? :)
i czy można je mrozić ? a jak tak to przed czy po usmażeniu ? :)
Mięta wedele własnego smaku, naszym zdaniem będzie pasować. Co do mrożenia to nie mam pojęcia jak będą później smakować, trzeba samemu wypróbować.
Te kotleciki są pyszne *.* Troszkę je zmodyfikowałam, zamiast pietruchy wzięłam koperek i dodałam sezamu i siemienia lnianego i są absolutnie cudowne. :) Taki miks przypraw jaki zaproponowałaś w przepisie mega mi się sprawdził. :)
są super!!! gdyby się rozpadały można dać trochę mąki z cieciorki , ładnie zwiążę
Kiedys tez modzilem z czyms takim jednak zgadzam sie z Lakomczuchem to lekkie naduzycie nazywac kotlety z gotowanej ciecierzycy falafelem. Falafel jest z surowej namoczonej ciecierzycy smazonej w glebokim oleju. Nie radze takich kotlecikow natomiast wrzucac na gleboki olej bo sie prawdopodobnie porozlatuje.