Fasolka po bretońsku


Fasolka po bretońsku - potrzebne składniki

biała fasola (250g) namoczona przez noc

koncentrat pomidorowy (3-4 łyżki)

kostka rosołowa warzywna

kiełbaski sojowe

mąka

majeranek

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)

[sól]

pieprz

ostra papryka (opcjonalnie)


Fasolka po bretońsku - jak zrobić?

1 Namoczoną fasolę nastawiamy do gotowania w dużej ilości wody, gdyż gotowanie do miękkości może zająć 2-3 godziny, zależnie od wieku i wielkości fasoli. Gdy woda się zagotuje doprawiamy sporą ilością majeranku.

2 Przed końcem gotowania fasoli kroimy kiełbaski (ew. parówki chili) sojowe w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Przygotowujemy również zasmażkę: na odrobinie oleju podprażamy kilka łyżek mąki do jej zarumienienia, a następnie przestudzamy. Do schłodzonej mąki dodajemy wody i mieszamy. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany.

3 Gdy fasola jest już miękka dodajemy 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (w tym momencie ważne jest żeby nie było za dużo wody, powinna tylko zakrywać fasolę). Mieszamy.

4 Wrzucamy również podsmażone „mięso sojowe” oraz zasmażkę. Przyprawiamy solą oraz odrobiną pieprzu i ostrej papryki (lub chili). Mieszamy wszystko porządnie i gotujemy jeszcze parę minut na małym ogniu.

5 Można podawać z chlebkiem lub same, najlepiej na gorąco.


 Uwagi i wariacje

  • I bardziej gęsty chcemy uzyskać sos, tym więcej zasmażki powinniśmy przygotować (lub odlać więcej wody). Trzeba jednak uważać, gdyż w większych ilościach mączna zasmażka jest dość „ciężka”.
  • Gdy nie uda nam się kupić kiełbasek sojowych, można wypróbować parówki sojowe z puszki.
  • Teoretycznie fasolę można moczyć 5-6h, jednak lepiej nie ryzykować, gdyż fasolka po bretońsku jest naprawdę dobra, tylko gdy jest ładnie wymoczona i ugotowana do miękkości.
  • Nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby do potrawy zamiast (lub obok) kiełbasek dodać dowolnych warzyw, np. cukinii, pomidorów czy papryki.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *