Frytki z piekarnika - jak zrobić?
1 Ziemniaki obieramy i kroimy we frytki (więcej o krojeniu, i nie tylko, znajdziesz w naszym obszernym przepisie na frytki smażone).
2 W sporym garnku nastawiamy wodę. Gdy się zagotuje dosypujemy soli i wrzucamy wszystkie frytki. Czekamy aż woda ponownie się zagotuje i od tego czasu podgotowujemy je przez 5-6 minut. Po pierwszej minucie gotowania warto frytki przemieszać, żeby się nie posklejały ani nie przywarły do garnka. Po zakończeniu krótkiego gotowania odcedzamy.
3 Nastawiamy piekarnik na 210°C (z termoobiegiem jeśli to możliwe, jeśli go nie ma można nastawić na 215-220°C). Na możliwie dużej brytfannie wykładamy papier do pieczenia i smarujemy go tłuszczem (najprościej jakimś twardym – kokosowym, masłem zwykłym bądź klarowanym), na który później przesypujemy odcedzone frytki.
4 Kropimy je lekko olejem i możemy dosolić lub posypać wybranymi ziołami (np. oregano czy majerankiem). Mieszamy, jednocześnie rozkładając je równo na całej brytfannie i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę.
5 Zależnie od piekarnika, ustawionej temperatury i ilości frytek pieczemy przez 30-45 minut. W połowie pieczenia najlepiej wyjąć brytfannę na chwilę i poodwracać frytki na drugą stronę, żeby się równo zarumieniły. Pieczemy do momentu, gdy sporo frytek będzie ładnie zarumienionych (wszystkie ciężko zarumienić, dlatego nie warto przejmować się tym, że część będzie biała).
Uwagi i wariacje
- Bez wstępnego gotowania frytki pieką się dość długo i mogą się zacząć przypalać zanim będą dobre. Mogą też być bardzo suche.
- Do pieczenia najlepiej nadają się duże blachy będące częścią wyposażenia piekarnika. Zmieści się ich tam naprawdę dużo.
- Żeby oszczędzić sobie mycia, można pod papier do pieczenia podłożyć folię aluminiową, która zabezpieczy blachę przed tłuszczem.
- Jeśli korzystamy z termoobiegu, najlepiej go wyłączyć przed odwracaniem, żeby nie stracić za dużo temperatury.
- Jeśli zależy nam na zarumienieniu wszystkich frytek, żeby ładnie wyglądały, prawdopodobnie będzie trzeba piec trochę dłużej przewracając je kilkukrotnie co około 10 minut.
- Frytki z piekarnika generalnie nie przypiekają się zbyt łatwo (szczególnie z młodych ziemniaków), dlatego warto je kroić raczej cienko.
- Przed włożeniem do piekarnika frytki można posypać majerankiem dla lepszego aromatu.
Inne nazwy
- Frytki pieczone
Naczytałem się ostatnio co się dzieje z tłuszczem w wysokiej temperaturze i chyba faktycznie lepiej jeść frytki pieczone niż smażone.