Potrzebne składniki
- niewielka kapusta
- ryż
- marchew
- fasola czerwona z puszki (opcjonalnie)
- jajko
- koncentrat pomidorowy
- kostka rosołowa warzywna
- sól i pieprz
Przepis podstawowy
[wp_campaign_1] Nastawiamy ryż do gotowania (może się lekko rozgotować). Jak zwykle nie zapominamy osolić wody. W tym czasie zajmujemy się kapustą.
Odrywamy pierwsze (grube i brzydkie) liście, ale ich nie wyrzucamy, tylko płuczemy i odstawiamy na bok. Z główki wycinamy jeszcze głąb i tak przygotowaną kapustę gotujemy przez kilka minut, dzięki czemu liście będą się łatwiej oddzielać.
Ugotowany ryż studzimy. Dodajemy do niego startą marchewkę i drobno pokrajaną (lub rozgniecioną) fasolę. Wbijamy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Teraz możemy wrócić do kapusty.
Z główki odrywamy lub odcinamy liście w całości. Następnie przycinamy nerw (czyli ścinamy taką białą, twardą końcówkę, aby nie wystawała). Ułatwi nam to zwijanie i nie będziemy musieli się męczyć z gryzieniem najbardziej twardej części kapusty. Nakładamy farsz i zawijamy liście (najpierw lekko boki do środka, a potem w „rulon”, mniej więcej jak krokiety).
Przygotowujemy bulion, rozpuszczając 1-2 kostki rosołowe we wrzątku.
W garnku (najprościej w tym, w którym podgotowywała się kapustka) wyłożyć dno i brzegi liśćmi, które pozostawiliśmy wcześniej. Dzięki temu gołąbki nam się nie przypalą. Następnie ciasno układamy nasze dzieła w garncu. Zalewamy bulionem i zaczynamy dusić na małym ogniu pod przykryciem. Po paru minutach duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, aby powstało coś na kształt sosu. Dusimy do miękkości (w przypadku młodej kapusty 30-40 min, w przypadku starszej około godziny). Smacznego!
Inne farsze
Farsz oparty na ryżu jest najbardziej podobny do klasycznych gołąbków. Jednak to tylko jedna z wielu możliwości. Poza ryżem można przecież kombinować z soczewicą (różnymi rodzajami), ciecierzycą, fasolą, kaszą gryczaną, kaszą jaglaną a może nawet i kuskusem. Zachęcamy do próbowania!
Uwagi i wariacje
- Zjadać można same, z pieczywem bądź też gotowanymi ziemniaczkami.
- Z farszem można kombinować dodając różne warzywa. Ze sprawdzonych dodatków polecamy brokuł i/lub pietruszkę.
- Rezygnując z jajka mamy potrawę wegańską, ale wtedy lepiej mieć bardziej rozgotowany ryż, aby farsz był bardziej kleisty.
- Sos można zagęścić pod koniec duszenia łyżką mąki rozrobionej w wodzie.
- Uwaga, podczas duszenia, sos potrafi „wybulgotać” nam na rękę i poparzyć (przykład z życia wzięty :-|).
Inne nazwy
- Gołąbki wegetariańskie
- Gołąbki bezmięsne
- Gołąbki jarskie