Gorąca czekolada - jak zrobić?
Czekoladę najlepiej rozdrobnić sobie jeszcze w papierku przed rozpakowaniem, żeby nie rozkruszyć jej po kuchni.
Zagotować mleko w garnku, najlepiej z grubym lub podwójnym dnem. Przypilnować, a jak zacznie kipieć zmniejszyć ogień do minimum i dodać śmietankę.
Zacząć wrzucać po kolei kostki czekolady cały czas dokładnie mieszając. Pogotować parę minut mieszając do pełnego rozpuszczenia i lekkiego zgęstnienia.
Zdjąć z ognia i rozlać do filiżanek.
Uwagi i wariacje
- Przepis jest wyjątkowo prosty, trzeba jedynie uważać na mleko, które kipi po zagotowaniu.
- Z naszego skromnego doświadczenia wynika, że lepiej spisuje się czekolada Wedla, a gorzej Alpen Gold (chodzi głównie o rozpuszczanie i grudki, zrobić można praktycznie z każdej).
- Jeśli chcemy, aby czekolada była nie tylko smaczna, ale także cieszyła oczy — warto udekorować ją bitą śmietaną i posypać lekko kakao.
- Śmietanka nie jest składnikiem niezbędnym, wpływa tylko lekko na smak i konsystencję.
- Zaleca się podawać komuś bliskiemu po jego powrocie z mrozu. :-)
- Sprawdzaliśmy ten przepis z białą czekoladą (którą osobiście uwielbiam), jednak efekt końcowy był zdecydowanie zbyt słodki.
Inne nazwy
- Czekolada na gorąco
- Czekolada pitna
Zapowiada się przepysznie, ale mam pytanie. Nie lubię gorzkiej czekolady, czy mogę zastąpić ją mleczną lub (jeśli mleczna jest zbyt miękka albo coś w tym stylu) deserową? Ciekawi mnie też, jak spisałaby się biała – część moich bliskich nie je w ogóle kakaa. ;)
Można użyć dowolnej czekolady, ale mimo wszystko polecamy gorzką. Z niej wychodzi idealnie i wcale gorzkie nie będzie. Z kolei ze zwykłej wyjdzie bardzo słodko, a z białej jeszcze bardziej.