Hot-dog wegetariański - jak zrobić?
1 Nastawić piekarnik na 180° a następnie obrać parówki z folii i podgotować kilka minut.
2 Bułki rozkroić, jak trzeba to wydłubać im trochę wnętrzności. Wyłożyć sałatą, na nią dać parówki, a obok powrzucać pokrojone warzywa, w szczególności plastry pomidora i ogórka kiszonego oraz sałatę. Można też dodać cebuli czy marynowanej papryki.
3 Opcjonalnie posypać startym żółtym serem i upiec w piekarniku (180-200°). Gotowe można polać ketchupem i/lub musztardą.
Uwagi i wariacje
- Bułki można wybrać zarówno te specjalne do hot-dogów, jak i zwykłe, byleby o podobnym kształcie.
- Jeśli ktoś woli bardziej „fast-foodowe” wydanie hot-dogów, to chyba warto zrezygnować z sera na rzecz prażonej cebulki (gotową można sobie nabyć w sklepie).
- Zdaje się, że częstym składnikiem hot-dogów jest też czerwona kapusta, ale jakoś nie próbowaliśmy.
- Potrawa jest dość drogawa przez parówki sojowe, których 4 sztuki potrafią kosztować 8-10 PLN.
- Jak w sklepie nie ma akurat parówek, można użyć kiełbasek sojowych.
- Zamiast standardowej sałaty masłowej, można dać inną zieleninę, np. roszponkę.