Jajka sadzone


Jajka sadzone - potrzebne składniki

jajka (najlepiej ekologiczne)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)


Jajka sadzone - jak zrobić?

1 Rozgrzewamy patelnię z minimalną ilością tłuszczu. Jajka wbijamy z możliwie niskiej wysokości, żeby się za bardzo nie rozlały i od razu je solimy. Przy smażeniu tylko jednej strony ogień powinien być jak najmniejszy, żeby żółtko się minimalnie ścięło a samo jajko nie przypaliło.

2 Jeśli nie przepadamy, tak jak ja, za płynnym żółtkiem, można jajko odwrócić i podsmażyć z drugiej strony. Opcjonalnie można też je przygnieść po odwróceniu, żeby żółtko się lekko rozpłynęło.

3 Jajka sadzone pasują jako dodatek do frytek, pieczonych lub smażonych ziemniaków, śniadania angielskiego, kalafiora z bułką tartą czy fasolki w sosie pomidorowym.


Uwagi i wariacje

  • W wersji jednostronnej, po wyjęciu, można lekko naciąć  żółtko i wsadzić tam odrobinę masełka.
  • Jajka można też usmażyć na maśle (ja wolę na oleju).
  • Podczas smażenia można jajka posypać startym żółtym serem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.