Jajka sadzone - jak zrobić?
1 Rozgrzewamy patelnię z minimalną ilością tłuszczu. Jajka wbijamy z możliwie niskiej wysokości, żeby się za bardzo nie rozlały i od razu je solimy. Przy smażeniu tylko jednej strony ogień powinien być jak najmniejszy, żeby żółtko się minimalnie ścięło a samo jajko nie przypaliło.
2 Jeśli nie przepadamy, tak jak ja, za płynnym żółtkiem, można jajko odwrócić i podsmażyć z drugiej strony. Opcjonalnie można też je przygnieść po odwróceniu, żeby żółtko się lekko rozpłynęło.
3 Jajka sadzone pasują jako dodatek do frytek, pieczonych lub smażonych ziemniaków, śniadania angielskiego, kalafiora z bułką tartą czy fasolki w sosie pomidorowym.
Uwagi i wariacje
- W wersji jednostronnej, po wyjęciu, można lekko naciąć żółtko i wsadzić tam odrobinę masełka.
- Jajka można też usmażyć na maśle (ja wolę na oleju).
- Podczas smażenia można jajka posypać startym żółtym serem.