Jajka w majonezie - jak zrobić?
1 Jajka wkładamy do zimnej wody. Rozgrzewamy ją i gotujemy około 7 minut. Zdejmujemy z palnika i przelewamy jajka przynajmniej 2 razy zimną wodą, a także zostawiamy je na parę minut takiej wodzie. Jajka muszą być dobrze schłodzone lub zimne, żeby dobrze się komponować z majonezem.
2 Następnie je obieramy i kroimy na pół (wzdłuż). Wykładamy na talerz żółtkiem do dołu i polewamy majonezem. Na koniec można jajka posypać posiekanym szczypiorkiem i lekko posolić.
Uwagi i wariacje
- Majonez Kielecki jest sporo ostrzejszy od pozostałych popularnych majonezów, dlatego naszym zdaniem lepiej pasuje do tak prostej potrawy.
- Jajka w majonezie klasycznie jada się z pieczywem (z masłem) albo można podać też np. z pokrojonym pomidorem.
a ja znam takie osoby które nie zjedzą zimnego jajka z majonezem ;) i jajko tuż po ugotowaniu musi być obrane (co nie jest łatwe ze względu na jego temperaturę) i na takie gorące jajko „nakładany” jest majonez… no ale jak to mówią: co kraj to obyczaj :D
No nie wiem, jak dla mnie majonez w wyższej temperaturze robi się trochę zmulający. Ale może faktycznie niektórzy tak wolą.