Kajmaki - jak zrobić?
1 W garnku roztapiamy kostkę margaryny i mieszamy ją z cukrem, kakao, wodą oraz mlekiem w proszku. Solidnie mieszamy do momentu zagotowania i jeszcze kilka minut dłużej. Idealnie by było, gdyby nie zostały żadne grudki, jednak nie należy nimi się bardzo przejmować, ponieważ podczas rozsmarowywania i tak raczej poznikają.
2 Masę kajmakową można właściwie od razu rozsmarowywać na waflach, jednak lepiej chwilę poczekać, żeby się nie poparzyć. Kremu, w podanych proporcjach, powinno starczyć na wszystkie warstwy łącznie z wierzchnią dla typowych wafli tortowych, których jest 5 sztuk w opakowaniu.
3 Gotowe kajmaki należy schłodzić w lodówce gdzieś 2-3 godziny. Można oczywiście podjadać wcześniej, ale dopiero jak krem stwardnieje to da się je łatwiej kroić i najlepiej smakują.
Uwagi i wariacje
- Wersja mocno uproszczona: kupujemy krem z mleka skondensowanego (są takie, których nie trzeba nawet gotować), smarujemy wafle i zjadamy. :) W smaku co prawda spora różnica, ale też dobre. I chyba trochę droższe, ale na pewno mniej pracochłonne.
Inne nazwy
- Kajmak
- Wafle z kremem czekoladowym
Bardzo dobry